Gri Kanatlı Muhabbet Kuşları

muhabbetkusu

Yönetici
Site Yöneticisi
Katılım
16 Ocak 2013
Mesajlar
3,078
Tepkime puanı
52
Gerek evlerde kafes içlerinde ve gerekse geniş kuşhanelerde üretim yapanlar arasında, bulunuşuyla büyük yankılar yapan renk türlerinden biri de, «Gümüşkanatlılar» adıyla da anılagelen gri renk kanatlı muhabbetkuşlandır. Gri kanatlı bu türler, İngiltere'de ilk kez yeşil renklilerden Avrupa’da ise mavi renklilerden elde edilmişlerdi.

Gri kanatlı, yeşil ve mavi bedenli muhabbet-kuşlarının bulunuşu ve ilk örneklerinin sergilenmesi renk üzerinde çalışan üreticilerin form çaba ve araştırmalarını kanat renkleri üzerine yoğunlaştırmalarına neden oldu. Bunlar, yeşil ve mavinin bütün renk sınırlan içinde, gri renkte kanadı olan muhabbetkuşları elde etmeyi amaçlayan çalışmalar yapmaya koyuldular.

Kümüşkanatlı tür giderek geliştirildi. Bu arada, gri kanatlı örneklerin hangi koşullar altında, ne tür çiftleşmelerle oluştuğu üzerinde yaygın tartışmalar yapıldı. Çek kişinin inancı Gümüşkanatlı'ların yeni bir tür olmadığı, bunlann çok eskiden beri var olduğu yolunda idi. Bunların .doğada da bulunan yeşiller ve sarılarla, maviler ve beyazların çiftleşmesi sonucunda üredikleri belirtiliyordu. Bu konudaki tartışmaların özel dergi ve gazetelere konu olacak kadar önem kazanması, Gümüşkanatlıların son derece az bulunması ve kuşseverlerin konuyu, yalnızca yayınlardan izleyebilme olanağına sahip bulunmasından ileri geliyordu.

Gri Kanatlı Muhabbet Kuşu Özellikleri

Sarıların ve beyazların arasından, en saf ve lekesizlerin seçimiyle yapılan özel çiftleşmelerin dışında, bu adı geçen türlerin normal renkteki muhabbetkuşlarıyla çiftleşmeleri halinde, elde edilen yavruların bedenlerindeki renklerin birbirine karışığı, lekeli, melez türlerin oluştuğu bilinmekteydi. Bu bilginin ışığında bakılacak olursa, Sarıların iki ayrı küme içinde yer aldığı görülür:

1. Renk açılmalarının karıştığı Sarılar

2. Renk koyulmalarının karıştığı Sarılar.Buna paralel olarak Beyaz Renkli Muhabbetkuşlarında da aynı kümelendirmevi yapabiliriz:

1. Lekesiz ve saf Beyaz Renkliler.

2. Koyulukların karıştığı Beyaz Renkliler.Beyazlarda olsun Sarılarla olsun, bugün bile.

Koyu renk yayılmalarının görüldüğü türler yanlış tanımlama sonucu olarak, Gümüş Kanatlılar adıyla anılmaktadırlar. Buna karşın acık renk karışımlarının görüldüğü bazı türler, yine yanlış olarak, Sarıkanat ve Beyazkanat adıyla anılmaktadırlar. Gerçek bir Gümüşkanatlı, bir Beyazkanatlı ve bir Sarıkanat’ı yanılgısız tanımanın iki yolu var: Bunlardan biri kendilerini, diğeri resimlerini görmek.
 
Geri
Üst