BeautiBird

Onursal Üye
Katılım
15 Şub 2024
Mesajlar
3,783
Tepkime puanı
1,022

HİÇ DUYDUNUZ MU: KUŞ BESLEYENLERİN ÖZEL ZATÜRRESİ

Kuşlar ve insanların yüzyıllardır süregelen etkileşimi, günümüzde bir çok evde kafes kuşlarının veya damlarda güvercin beslenmesi ile devam etmektedir. Ülkemizde ev içinde en sık beslenen ev hayvanları, muhabbet kuşlarıdır. Ortalama her on evden birinde kuş beslenmektedir. Özellikle kırsal kesimde bahçede kümeste tavuk, hindi, kaz ve ördek beslenmesi de oldukça yaygındır. Peki bu sevimli dostlarımızın, sağlığımızı tehdit edebileceğini hiç düşündünüz mü?


Kuşlara ait tüm kurumuş doku, dışkı ve tüyler, toz haline gelip, solunması sonrasında akciğerlerimizde bağışıklık sisteminin aşırı ve biraz farklı çalışmasıyla beliren ve müzminleştiğinde akciğerin süngerimsi esnek yapısını bozan ve “hipersensitivite pnömonisi” adı verilen bir hastalığa yol açabilir. Güvercinler, kuş besleyenlerin akciğer hastalığına neden olan en sık kuş türü olmasına karşılık, benzer hastalık muhabbet kuşu, papağan, tavuk ve hindi teması ile de oluşabilmektedir. Güvercin besleyicilerinde bu hastalığın görülme sıklığı, ortalama 15 kişide bir’dir. Hastalarda kuşlarla temas sonrası, solunan bu organik tozların miktarına, kuşlarla temasın süresine ve kişinin bağışıklık yanıtına bağlı olarak farklı zamanlarda olmak üzere, tekrarlayan öksürük, nefes darlığı, ateş gibi solunum şikayetleri ortaya çıkar. Hastalığın bu hali kolayca basit infeksiyonlar ile karışır. Bu durum etkenden uzaklaşıldığında birkaç gün içinde tamamen düzelir, ancak tekrarlayan maruziyetlerde aynı durum hep tekrarlar. Devamlı maruziyette ise hastalık müzminleşebilir.


Hastalığın tedavisinde en önemli yöntem, kuşlara ait organik tozlardan sakınma ve uzaklaşmadır. Hastalığın geç döneminde ortaya çıkan kronik tipinde, bu tozlardan sakınmak artık hastalığın geriye dönüşünü engellemeyebilir. Teması kesemeyen veya kestiği halde devam eden hastalarda ilaç tedavisi gerekebilir. Alışkanlıklarından vazgeçemeyen veya mesleğini değiştiremeyen örneğin güvercin besleyenler için ise, koruyucu tedbir olarak, güvercinliğin sık havalandırılmasının yanısıra, güvercinlikte daha az zaman harcanması, süpürme gibi daha yüksek oranda organik toza maruz kalacak işlerden kaçınma, güvercinliğe girerken, bu toza maruz kalmayı önleyecek koruyucu elbisesi ve şapka kullanılması önerilir. Ancak bu yöntemlerin hiç biri, maruziyetin tümüyle kesilmesi kadar etkili değildir. Tanımlanan şikayetleri olan veya konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak isteyen kişilerin bir Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurmaları önerilir.

Türk Toraks Derneği
 
Korunma Yolları

1-)Dışkı,tüy ve yem kabuklarını günlerce bekletmeyip her gün düzenli olarak temizlemek.Temizlik yaparken maske ve eldiven takılması uygundur.Bakteri,virüs ve mantarlara etki eden dezenfektanlar kullanmak.


2-)Kuşların bulunduğu odaya temiz hava girişimini sağlamak.

3-)Kuşların bulunduğu odada uyumamak.

4-)Tüy,partikül gibi şeyleri çekebilen hava temizleyici makineler kullanmak.


5-)Hayvanlara dokunmamak öpmemek.
 
Maalesef benim hastalığım 😔 Yanlarına maskesiz giremiyorum.
 
Ellerinize sağlık. Her zaman diyorum, öncelik hijyen. Her şeyin başı hijyen.
 
Geri
Üst