İlaç için acele etme. Hastalık yokken Antibiyotik ve benzeri İlaç kullanımına karşıyım. 2-3 gün elma sirkesine devam et. Suluğa 5 damla koy fazla koyarsan oda ishal yapar hatta 5 damla bile dışkının sulu olmasına neden olabilir. Ama bu normal endişelendirmesin seni. 3 Gün sonra Probiyotik başla Di-a-Zeym 256 veya Biyoteksin LC olabilir İki kuş da içsin hem sirkeli suyu hem Probiyotiği. Probiyotic kürünün 3. gününün sonunda ishal geçmemişse süreci yaz ona göre tavsiyelerde bulunalım. Bu arada 1 hafta boyunca tohum dışında birşey verme mama yumurta meyve sebze hiçbirşey verme. Amaç beslenme kaynaklı mı yoksa hastalık mı öncelikle onu anlamak.
Bir de konuyu okuyan herkesin bilgilenmesi için bir kaç uyarıda bulunmak istiyorum. Kuşum ishal olmuş tedavisi nedir diye başlayan sorular çok yanlış sorulardır. Çünkü ishal bir hastalık değil hastalık sonucu gelişen bir durumdur. Ayrıca Sulu dışkılama ile ishal de birbiriyle karıştırılmamalıdır. Örneğin Yeşillik yiyen kuşun dışkısı tohum yiyen kuşa nispeten sulu olması normaldir. Renginin yeşil olması da normaldir. Dolayısıyla öncelikle beslenme kaynaklı sulu dışkı mı yoksa hastalık belirtisi olan ishal mi onu tespit etmek gerek. Sulu dışkıyı önlemede en etkin çözüm Probiyotik kullanmaktır. ( Probiyotik sulu dışkıyı önlemekle kalmaz dışkıdaki kokuyu da engeller ayrıca sindirim sistemini düzene sokar ve hastalığa karşı direnci arttırır. Tahmin edemeyeceğiniz kadar faydalıdır her canlı için. ) Ama hasta kuşu tedavi etme özelliği yoktur. Probiyotik sağlıklı kuşa verilir ki Hastalanma olasılığı azalsın.
Kuş bir kere hastalanmışsa Hastalığının teşhisi ve uygun tedavi yöntemiyle tedavi edilmesi şarttır. Tedavinin hemen ardından da Probiyotik başlanır ki Barsak florası çabuk düzene girsin. 3-4 gün probiyotiğin ardından vitamin verilir. Probiyotiğin yan etkisi veya doz aşımı yoktur güvenle kullanılabilir. Tedaviyle birlikte kullanılması yarar veya zarar vermez. Dolayısıyla İlaç tedavisiyle birlikte Kullanmaya gerek yoktur. 15 günde bir , bir gün 3 ayda bir bir hafta ara verilmesi önerilebilir. Sebebi de kuşların bağımlı hale gelmesini önlemektir sadece. Ara verilmese de sorun olmaz.
Unutulmamalıdır ki hemen her hastalığın belirtisi ve sonucu ishaldir. Dolayısıyla İshal hastalık değil herhangi bir hastalığın belirtisidir. Örneğin Salmanolle , E coli , Cocsidioz , Mega bakter , vs.. Bu hastalıklar ve başka bir çok hastalığın belirtileri arasında ishal vardır. Bütün forumlarda aynı terane döner ! Kuşum ishal ne yapmalıyım diye soru gelir. Biri de çıkar yok şu antibiyotiği kullan yok bu antibiyotiği kullan çok yanlış bir şey. Altın kural şu !! öncelikle önleyici tedavi ve Teşhis !!!