DOĞRU VİTAMİN VE TAKVİYE KULLANIMI NASIL OLUR

Selçuk YÜKSEL

Onursal Üye
Kuşların sağlıklı ve verimli bir yaşam sürmeleri için vitamin, probiyotik ve diğer takviyelerin kullanımı büyük önem taşır. Ama kaş yapayım derken göz çıkarmamak adına dikkatli olunmalıdır. Bu süreçte, yağda ve suda çözünen vitaminler arasındaki farkları bilmek, takviyelerin uygun dozajını belirlemek ve sindirim sistemi dengesini korumak gereklidir.

Vitamin Takviyelerinin Kullanımı

Yağda Çözünen Vitaminler

A, E, D ve K vitaminleri vücutta depolanabilen ve yağda çözünen vitaminlerdir. Bu nedenle sık sık verilmesine gerek yoktur. Örneğin, iki haftada bir verilmesi bile yeterli olabilir. Ancak, tek seferde yüksek dozda verilmesi karaciğere yük bindirebilir. Dolayısıyla haftada 1 verilmesi önerilen dozun, yarı oranda haftada 2 kez verilmesi daha mantıklı bir yaklaşımdır.

Bu nedenle, haftada bir 100 cc suya 10 damla eklenmesi önerilen bir multivitaminin, haftada iki kez 100 cc suya 5 damla olarak verilmesi daha sağlıklı bir yaklaşımdır. ( bu sadece nir örnektir dozlar takviyeden takviyeye değişir ) Bu şekilde, kuşlar aynı miktarda vitamini daha dengeli bir şekilde almış olur ve karaciğer daha az yorulur.

Suda Çözünen Vitaminler

B vitamini kompleksi ve C vitamini gibi suda çözünen vitaminler vücutta depolanmaz ve günlük olarak alınmaları gerekir. Ancak sağlıklı kuşlar C vitaminini kendi vücutlarında sentezleyebildiği için ek olarak verilmesi zorunlu değildir.

B vitaminlerinin ise haftada en az iki kez verilmesi, kuşların vitaminlerden daha iyi yararlanmasını ve eksiklik yaşamamalarını sağlar. Yağda çözünen vitaminler gibi, suda çözünen vitaminler de haftada bir yerine iki defa, ancak önerilen doz ikiye bölünerek verilebilir.

Uzun süre ara verip yüksek dozda vitamin vermek yerine, dozun daha küçük parçalara bölünerek sık aralıklarla verilmesi, karaciğer yükünü azaltarak daha dengeli ve sağlıklı bir vitamin takviyesi sağlar.

Probiyotik Kullanımı

Piyasadaki birçok probiyotik premiksi inaktif formdadır. Bu nedenle, etkileri verildiği günle sınırlıdır. Ölü bakteriler bağırsağa ulaşıp kuşa fayda sağladıktan sonra dışkı yoluyla atılır. Dolayısıyla, Probiyotiklerden sürekli bir etki bekleniyorsa, haftada en az 2-3 defa verilmesini öneririm.

Probiyotiklerin doz aşımı genellikle toksik etki yaratmaz. Ancak bağırsak düzenini korumak için yine de dozaja dikkat edilmelidir. Çoğu probiyotik premiksi aynı zamanda enzimler içerir. Enzimler, kuşların besinleri daha iyi sindirmesine yardımcı olur. Bu nedenle, enzimlerin de en az 2-3 günde bir verilmesi faydalıdır. Ancak, fazla enzim takviyesi bağırsak düzenini bozarak aşırı emilim ve geçici ishal gibi yan etkilere neden olabilir.

Genel Takviye Programı

Kuşların sağlıklı bir yaşam sürmeleri için aşağıdaki takviye programı uygulanabilir:

Haftada 2 kez ama yarı doz geniş içerikli ve kaliteli bir multivitamin takviyesi

En az 2 kez probiyotik (mümkünse enzim ve prebiyotik içeren)

Haftada 2 kez B kompleksi vitamini

Tüy değişimi ve üreme dönemlerinde haftada 2-3 kez normal zamanlarda haftada 1 kez multi aminoasit desteği verilmesini öneririm.

Sonuç

Takviye kullanımında en önemli nokta, dozdur. Çünkü "ilacı zehirden ayıran şey dozudur" prensibi her canlı için geçerlidir. Dengeli ve düzenli vitamin, probiyotik ve diğer takviyelerle kuşların sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlayabilirsiniz.

Son düzenleme:
Gerekli bir konuydu hocam. Teşekkür ederiz.

Not: Arkadaşlar,foruma takviyelerle alakalı program soranlar oluyor,bu yazıyı link olarak o kişilerle paylaşabilirsiniz.

Paylaşımınız için çok teşekkür ediyorum.Emeğinize sağlık.
Sizlerden benim gibi acemi ve forumda varsa acemiler adına birşey rica ediyorum.
Herhangi bir sorun olmayacaksa kullanıp memnun kaldığınız takviyelerin markasınıda ekler misiniz?
Birkaç seçenek olursa imkanlar dahilinde o takviyelerden alırız.
Cicikuşlarımız daha sağlıklı bir hayat sürsünler.

Paylaşımınız için çok teşekkür ediyorum.Emeğinize sağlık.
Sizlerden benim gibi acemi ve forumda varsa acemiler adına birşey rica ediyorum.
Herhangi bir sorun olmayacaksa kullanıp memnun kaldığınız takviyelerin markasınıda ekler misiniz?
Birkaç seçenek olursa imkanlar dahilinde o takviyelerden alırız.
Cicikuşlarımız daha sağlıklı bir hayat sürsünler.
Nekton ürünleri bence çok iyi

Nekton ürünleri bence çok iyi
Teşekkürler.Birde dozajları ve sulukta ne kadar bekleyebileceği olursa daha da mutlu olurum.Kuşumuzu aldığımız petshop vitamin damlasıda vermiş,hergün 15 damla damlatın demiş.Şimdi kafamda deli sorular.Acaba karaciğerine mi,böbreğine mi zarar verdim de kuşumuzu toparlayamıyorum diye.

Her gün çok fazla ben haftada 1 gün yumurta maması, 1 gün de multivitamin veriyorum. Haftada 2 gün de probiyotik veriyorum. Probiyotik olarak da dr.brockamp kullanıyorum, memnunum. Probiyotiği sulukta da kullanabilirsiniz, mamaya da katabilirsiniz. Vitamin konulan su değişimi için çeşitli görüşler var 8 saat dursun al daha sık tercih edilen sanırım ama ben sabah vitaminli suyu yapıyorum ertesi sabaha kadar duruyor. 22 yıldır bir zararını görmedim açıkçası

Mama içine katmak istediğiniz envai çeşit ürünü de petmarketburada sitesinde bulabilirsiniz. Gerçekten çok çeşitli ve güzel mama katkıları var. Marka sahibi şampiyon kuş üreticisi gözüm kapalı güveniyorum

Kanatlıoil hem vitamini hem probiyotiği iyidir. Nekton, versela laga ve Röhnfried de vitamin konusunda iyidir. Ama probiyotik konusunda eksik kalıyorlar bir tık.

Her gün çok fazla ben haftada 1 gün yumurta maması, 1 gün de multivitamin veriyorum. Haftada 2 gün de probiyotik veriyorum. Probiyotik olarak da dr.brockamp kullanıyorum, memnunum. Probiyotiği sulukta da kullanabilirsiniz, mamaya da katabilirsiniz. Vitamin konulan su değişimi için çeşitli görüşler var 8 saat dursun al daha sık tercih edilen sanırım ama ben sabah vitaminli suyu yapıyorum ertesi sabaha kadar duruyor. 22 yıldır bir zararını görmedim açıkçası
Röhnfried'e mesaj atmıştım, takviyeli sular günlük olarak değiştirilmeli dendi bana. Yani bugün suluğa konan takviye ertesi gün dökülmeli. Fakat başka markalar en fazla ... içinde tüketilmelidir diye tavsiyede bulunmuşsa ona göre davranmak gerek.
Risk almak istemeyenler gece suluğu yıkayıp sabahleyin taze su koyabilirler suluğa. Zaten gece uyur kuşlar,takviyenin sulukta beklemesi de gerekmez böylece.

Son düzenleme:
Geri