Simdi kus yemi ziyan ediyor bende cozum ariyorum. Sadece ak dari ile beslycem demiyorum zaten iyi oku yazdigimi. Bir yemlikte ak dari digerinde aspur ve yulaf vericem belli araliklarla diyorum ve ne sıklıkla ne kadar vermeliyim diye soruyorum. Diger husus neden sadece ak dari cunku diger dari cesitleri bana mantikli gelmiyor bak tohumlardan bahsetmiyorum dari diyorum. Sari dariyi arastir kusun bu dariyi beyaz dariyi sindirdigi kadar sindiremedigi yaziyor heryerde. Siyah dari kabugu sert diye kus 2. planda birakiyor. Sadece kizil dari ile ilgili severek yedikleri bir yemis diye bahsediliyor. Ak ve kizil dari bu kisim icin yeterli bence. Bu 4 darinin besin degerleri neredeyse ayni sari dari veya siyah dari yemezse kus halsiz mi kalcak veya herhangi bir vitamin, mineral grubundan yoksun mu kalicak, arastirmalarima gore hayir. Sen dersen ki sari darida demir var ama ak darida yok, kus sari dari yemezse sıkıntı olur o zaman dusuncem degisir. Daha once aldigim karisik yemdeki (versele laga) aspir cekirdegine kuslarim kafa atiyodu, diger yazdigin tohumlarida (nijer, keten, kenevir) mama ile birlikte versem yeterlidir diye dusunuyorum ki bu konuda yaniliyor olabilirim. Elimde suan 2 kilo versele laga yem var bu saydiklarinin hepsi var icinde kus butun yemligi bosaltip icinden şaka yapar gibi yulafi yiyorsa ben napiyim.
Şimdi kardeşim bak ben en az senin kadar araştırma yapmışımdır, iyi 1 araştırmacıyım diyebilirim. Sen diyorsunki bu darıların besin değeri Protein, karbonhidrat, seluloz ve yag. Bende sana diyorumki darılar ve tohumlar sadece Protein ve karbonhidrattan ibaret değildir.
Darıların ve tohumların içeriğinde protein, karbonhidrat, lif, yağ , A-K-E-B vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir, manganez, potasyum, sodyum, fosfor, çinko, selenyum ve diğer mineraller vardır. Ancak bunlar her darıda ve tohumda farklılık gösterir, yani bir tohumda daha az vardır diğerinde daha çok vardır, bir tohumda A vitamini vardır diğerinde K vitamini, bir tohum daha çok liflidir diğeri daha az liflidir, bir tohum ishale iyi gelir diğeri kabızlığa iyi gelir.
Yani demem o ki kuşun dengeli beslenmesi için her tohumdan yemesi gereklidir. Tabi bunun ideal oranları vardır, çünkü bazı tohumlar daha yağlıdır, bazı tohumlar ise kuşu kızıştırır ve bazı tohumlarıda kuş daha çok sever, onun için belli oranlarda karışım hazırlanması gerekir.
Bu tohumların ideal oranlarınıda yazıyım faydalı olması açısından;
Ak darı : %30
Kızıl darı : %15
Sarı darı : %10
Siyah darı : %7,5
Aspur : %10
Yulaf : %5
Keten tohumu : %5
Perilla tohumu : %5
Kanola tohumu : %5
Aspir çekirdeği : %5
Nijer ve kenevir : %2,5
Sindirim konusuna gelince evet ak darıyı daha kolay sindirir, ancak bu diğer darıları sindiremez anlamına gelmiyor diğer darılarıda çok rahat sindirir kuş
Senin kuşun yem seçmesi konusunda fikrimi yazmıştım zaten üstteki mesajımda;
Mademki aspur ve yulafı seçiyorlar sende aspur ve yulafı ayrı kapta verirsin hergün 1 tatlı kaşığı versen yeter. Ve yemliğede mutlaka ve mutlaka karışık yem koy, içinde aspur yulaf olmayan 1 yem al veya karışım hazırla.