Alışma sürecinden sonra kuşu alıştırmak için yapılan bazı yöntemler var. Yine bunları internetten araştırıp bulabilirsiniz. Kafesin içine elinizi çok sokmayın alışmadan. Elden yem yedirmek en faydalı alıştırma yöntemi olabilir. Bulduğum bir yazıyı sizinle paylaşıyorum:
Muhabbet kuşu ele alıştırma yöntemleri
15 Yorum Yapıldı
17,993 Görüntülenme
El eğitimine geçmeden önce, muhabbet kuşu eğitimi öncesindeki adımları tamamlamış olmanız gerekiyor.
Muhabbet kuşları nasıl eğitilir?
PART 1: EĞİTİM ÖNCESİ
1. Eğer muhabbet kuşunuzu yeni aldıysanız, eğitime başlamadan önce 1 hafta bekleyin. Bu süreyi kuşunuzun yeni ortamına(evine) alışması için vermeniz gerekiyor.
2. Kuşunuzun kafesini oturma odasında, televizyondan, pencereden, kapıdan uzak, kendinize(koltuğunuza) yakın bir yerde konumlandırın. Böylece kuşunuz ev halkına alışacak ve sıkılmayacaktır.
3. Muhabbet kuşunuzun yaşamsal faliyetlerini yerine getirebilmesi için uygun ortamı sağlayın. Onu sessiz, karanlık bir odaya koymayın. Eğer odanız güneş görüyor ve onunla ilgileniyorsanız, muhabbet kuşunuz kendini rahat hissedecektir.
4. Yemini ve suyunu her gün değiştirin. Yiyeceklerine dokunmasa bile günlük olarak değiştirilmelidir. Yeni alınan bir muhabbet kuşu 1, 2 gün yem yemeyi reddedecektir. Zorlamanıza veya endişelenmenize gerek yok. Acıktığı zaman yemeye başlayacaktır.
5. Eğitime başlamadan önce kuşunuzu ödülleriyle tanıştırın. Kuşunuz ödülü gördüğünde ve kokladığında onu heyecanlandıran güzel bir şeyin var olduğunu bilmesi gerekir.
Muhabbet kuşunuzu eğitim sırasında yapması gerekenler için cesaretlendirin. Yaptıktan sonra ise sevdiği yiyeceklerle(ikramlar) ödüllendirmeyi unutmayın.
Dal darı, bu yiyeceklerin başında gelir. Her muhabbet kuşu dal darıya bayılır. Petshop ve internetten satın alabilirsiniz. Paket fiyatı 5-10 lira arasında değişmektedir.
Bu süre içerisinde kuşunuz hem yeni evine, hem de yüzünüze alışacaktır. Kuşunuz sizin varlığınıza alışık olmalı. Bunu hergün suyunu ve yemini değiştirerek sağlayabilirsiniz. Kafesinin yanına oturup konuşabildiğiniz kadar konuşmalı ve birlikte zaman geçirmelisiniz. Size, sesinize, hareketlerinize, her şeyinize alışacaktır.
PART 2: EĞİTİM
1. Muhabbet kuşunuzun sizi daha iyi tanımasını sağlayın. Muhabbet kuşunuzun etrafında zaman geçirin, onunla konuşun ve sizi görmesini sağlayın.
Ne hakkında konuşacağınızı bilmiyor musunuz?
Sesli bir şekilde ona kitap okuyun. Gününüzün nasıl geçtiğini, gelecek planlarınızı anlatın. Sırlarınızı paylaşın vs. Konuşurken kibar ve sakin bir ses tonu kullanın.
2. Hergün kuşunuzun yanında zaman geçirin. Yanında durmanıza alışmasını sağlayın. Kafesinin yanında oturun. İlk zamanlar hareketsiz durup size dik dik bakabilir. Bir süre sonra alışacaktır. Sürekli onu izlemek yerine bir kitap alıp, okuyun. Bir kaç gün böyle devam edin. Çok geçmeden kuşunuz sizin varlığınıza alışacaktır.
Muhabbet kuşunuzla aranızda bir bağ kurmak istiyorsanız, buna el eğitimi vererek başlayabilirsiniz.
Aşağıdaki adımları takip ederek muhabbet kuşunuzun parmağınıza çıkmasını, elinizde, omzunuzda, kafanızda durmasını sağlayabilirsiniz.
1. Güvenini kazanın. Muhabbet kuşunuz sizin varlığınıza alıştıktan sonra kafesin kapısını yavaşça açın. Elinizi yine yavaş bir şekilde kafesin içine sokun. Kafesin tabanına koyun ve hareket ettirmeden öylece bekleyin.
Kuşunuz korkup, kanat çırparak kafesin içinde çılgınca uçuşabilir. Sakin bir ses tonuyla muhabbet kuşunuzla konuşarak onu rahatlatmaya çalışın. Bu işlemi 10’ar dakikadan günde 3 kez tekrarlayın.
Bir kaç gün sonra kuşunuz, elinizin kafesin içinde olmasının korkulacak bir şey olmadığını anlayacaktır.
2. Elinizi muhabbet kuşunuza doğru yaklaştırın. Hergün biraz daha yaklaşın ve sonunda ayaklarına dokunun. Sadece ayağanı çekip sizden birazcık uzaklaşıyorsa bu iyiye işaret! Fakat kafesin içinde ordan oraya uçuyorsa sizden korktuğu anlamına gelir ve başa dönerek birinci adımdan tekrar başlamalısınız.
3. Avcunuza yem veya dal darı koyarak elinizden yemesini sağlayın. Sabırlı olun. Kuşunuz yemeye karar verene kadar elinizi kuşun önünde tutarak bekleyin.
Eğer yemezse elinizi yavaşça kafesten çıkarın. Acıkmasını bekleyin ve daha sonra tekrar deneyin.
4. Muhabbet kuşunuzu rahatça elininize çıkıp yem yemeye alıştırdıktan sonra işaret parmağınızı bir tünek gibi yapın. Kuşun göğsüne doğru baskıyı hafifçe arttırarak ittirin ve kuşun parmağınıza çıkmasını sağlayın.
Muhabbet kuşunuz artık elinizde! Parmağınızı hareket ettirmeyin. Eğer kuşunuz tedirgin görünüyorsa, kendisi uçmaya karar vermeden siz onu tüneğe geri bırakın. Bu işlemi günde 3 kere tekrarlayın.
Elinize çıkarken ona “çık” diyin. Eğer bu kelimeyi her seferinde söylerseniz, kuşunuz da ezberleyip her parmağınıza çıkışında “çık” diyecektir. Bu hareketinin ardından hemen onu sevdiği bir yiyecekle(dal darı) ödüllendirin.
Muhabbet kuşunuzun parmağınıza çıkma eğitimi uzun sürebilir. 10 denemenizin 9unda parmağınıza çıkıyorsa bu işlemi başarıyla tamamlamışsınız demektir. Bu aynı zamanda size güvendiğini gösterir.
5. Muhabbet kuşunuz parmağınızın üzerindeyken elinizi kafesin içinde hareket ettirin. Kuşu tüneğe bırakıp tekrar alın. Sonra başka bir tüneğe bırakın. Bir tünekten diğer tüneğe taşıyın.
Bu işlemleri uygularken muhabbet kuşunuzla konuşmayı unutmayın. Elinize çıkarken “çık” komutunu, inerken “in” komutunu verin. Söylediğiniz kelimeler doğrultusunda hareket etmesi ancak bol tekrarla olur.
Evet! Muhabbet kuşunuz parmağa çıkma eğitimini tamamladı.
6. Kuş elinizdeyken kafesten dışarı çıkarmaya çalışın. Eğer uçuyor ve kafesin içinde kalmak istiyorsa, zorlamayın. Bir süre bekleyin ve daha sonra tekrar deneyin.
7. Muhabbet kuşunuzun elinizde, omuzunuzda, kafanızda oturmasına izin verin. Odanın içinde gezinin. Bunlar aranızdaki bağı daha güçlendirecektir.
İpuçları ve uyarılar:
– Ani hareketlerden ve yüksek sesle konuşmaktan kaçının.
– Hafif çalan bir müzik kuşunuzun sakinleşmesine yardımcı olur.
– Muhabbet kuşunuza aynı anda birden fazla şey öğretmemeye çalışmayın.
– Kedi, köpek ve küçük çocukları kuşunuzdan uzak tutun.
– Eğitim boyunca sabırlı olun. Bir adımı tamamlamadan bir sonrakine geçmeyin.
– Yavru muhabbet kuşlarının eğitilmesi yetişkinlere göre daha kolaydır.
– Aynı anda birden fazla muhabbet kuşunu eğitmek zordur. Bu yüzden eğitim sırasında kuşlarınızı farklı kafeslere koyun.
– Muhabbet kuşunuza sakin ve nazik bir ses tonuyla konuşun. Söylediklerinizi anlamasa da ses tonunuzdan arkadaşça davrandığınızı anlayacaktır.
– Kafesten dışarı çıkarmadan önce kapı ve pencerelerin kapalı ve kuşunuzun sakin olduğundan emin olun.
– Kuşunuz elinizi ısırırsa asla geri çekmeyin. Hiçbir şey olmamış, acımamış gibi davranın. Böylelikle ısırma alışkanlığından vazgeçecektir.
– Muhabbet kuşunuzu yakalamak için karanlık bir ortam yaratın. Yavaşça kuşunuza doğru yaklaşın ve üzerine ince bir tülbent fırlatın. Nazikçe kavrayın ve kafesine koyun.
– Muhabbet kuşunuzun kanatlarını asla kesmeyin, kırpmayın ya da kısaltmayın. Uçamayan bir kuşun daha kolay eğitileceğini düşünmeyin. Tam tersine uçamadığı için strese girer ve eğitimi reddeder.
– Muhabbet kuşunuzu asla avcunuzun içine almaya çalışmayın. Sinirli ve hırçın olmasına sebep olur.