- Katılım
- 12 Haz 2016
- Mesajlar
- 1,409
- Tepkime puanı
- 731
Cennet Papağanı Üretimi
Cennet papağanları tür olarak kolay üreyebilen hayvanlar olduklarından, üremeleri ve dolayısıyla üretimleri de diğer hayvanlara göre nispeten daha kolaydır. Bu işle profesyonel olarak uğraşanların farklı tekniklerle farklı cinsiyetteki iki cennet papağanından her üremeden sonra 10 taneye kadar yavru cennet papağanı elde etmeleri mümkündür, fakat normalde bir üremeden 3 – 4 cennet papağanı elde edilmesi en uygunudur.
Cennet papağanı üretimi için sahip olmanız gerekenler en öncelikli olarak birer adet dişi ve erkek cennet papağanı. Kuş pazarlarından ziyade özel hayvan barınaklarından veya pet-shoplardan bulabileceğiniz dişi cennet papağanları üretim konusundaki en uygun kuşlardır. Dişi cennet papağanı alırken dikkatli olmalısınız, piyasada dişi olarak satılan pek çok cennet papağanı mevcuttur.
Bu adımı geçtikten sonra cennet papağanlarınızın kafesini üreme için uygun şekilde tasarlanması gerekir. Bunun için de kafesin tabanı kumla kaplanmalı ve cennet papağanları besleyenler için özel olarak satılan bir adet yuva alınmalıdır. Bununla birlikte kafesin içine koyulacak küçük kağıt parçacıkları da papağanların yuvalarını hazırlamaları için gerekenler arasındadır. Gereken hazırlıkların tamamlanmasının ardından papağanların birbirlerine alışmaları için belirli bir süre beklenmesi gerekir. Bu süre 5-10 gün arasında değişebilir, papağanlar direkt çiftleşmeye zorlanmamalıdır.
Cennet papağanları çiftleşmek için yuvaya girdiklerinde kesinlikle rahatsız edilmemeli ve uygun ortam kendileri için sağlanmalıdır. Fazla insan trafiğinin olduğu yerde cennet papağanları rahatsız olur ve çiftleşemezler, bu nedenle çiftleşme döneminde gereken ortamın oluşması bu papağanlar için önemlidir.
Çiftleşme tamamlandıktan sonra ilk yumurtalar çiftleşmeden sonraki ilk 10 gün içinde gelir, daha sonraki yumurtalar ise yaklaşık 2 günde bir yumurtlanır. Burada önemli olan yumurtalar toplanırken cennet papağanlarının ürkütülmemesidir. Çiftleşme sırasında bu papağanlar, kafeste bir koku yaratır ve bu koku hemen dağılmaz. Bununla birlikte papağanlar sırayla veya birlikte yemek de yiyebilirler. Yumurtalar bu sırada içeriye çok hava verilmeden toplanırsa papağanlar ürkütülmediği gibi sağlıklı bir şekilde üreme işlemi gerçekleştirilmiş olur.
Daha sonraki adım ise kolaydır. Çeşitli makineler eşliğinde elde edilen yumurtalara belirli bir sıcaklık ve ısı verilir. Bu şartlar sağlandıktan sonra yumurtalar bu makinelerde bırakılır, belirli bir sürenin ardından doğal olarak yavrular çıkmaya başlar. Yavrular çıktıktan sonra tek tek alınmamalı, mümkünse en son hepsi çıktıktan sonra dışarı alınmalıdırlar. Bunun sebebi ise makinelerin içindeki nem ve sıcaklığın, makine açıldığında dağılma ihtimalidir. Bu durumda hem yumurtadan çıkma işlemi uzar, hem de henüz yumurtadan çıkmamış yavrular durumdan olumsuz etkilenir.