Bebek kuşumun çarpık bacak tedavi tavsiyesi

nesduz

Yeni Üye
20 günlük yavru kuşumun bacağının çarpık olduğunu fark ettim. Anne strese girmesin diye folluğa çok bakmadığından geç fark ettim. Şu an iki yavru var. biri 20 biri 10 günlüktü durumu fark ettiğimde. Zaten ufak kardeşi yürümeye başlayınca şüphem arttı.
Kuş üreticisi bir tanıdığa sorduk durumu. Düzelmez, o öyle kalacak anne yavruyu besliyor follukta kalsın dedi. ama benim içime sinmedi. Çarpık bacak tedavisi için bir aparat yaptım. Resimlerde de göreceksiniz. Ertesi gün veterinere götürdüm. Kalça çıkığı yok, yaptığın aparat yeterli dedi. Kelepçe için masraf yapmayın dedi (ama ben sipariş verdim). O da yavruyu anneden ayırıp ayrı bir yerde pamuğa koymamı ve elle beslememi söyledi.

Kuş üreticisinin de veterinerin de tavsiyelerini birleştirerek fotosunu paylaştığım şekilde yavruyu folluğa yerleştirdim (2 gündür bu şekilde). Anne-baba ilgili ve bu yavruyu besliyor çünkü, ayırmak istemedim bu sebeple. Maalesef hiçbir yerde kelepçe takılan yavru folluğa nasıl yerleştirilmeli, bunu bulamadım. Ayakta hiç duramıyor maalesef ve sürekli çırpındığı için kanatları da zarar görmüş. O sebeple olduğu gibi koyamam.

Sorularım:
1. Ayaklarının boşta kalması mı lazım, pamuk yumuşak olsa da bir zararı olur mu? Hiç yürümedi bu yavru. Daha iyi bir önerisi olan lütfen yazsın. 20 gün daha hiç ayağını kullanmayacağından kendi ağırlığını nasıl taşıyacak sonrasında, fizik tedavi yapılabilir mi ve nasıl??
2. Üzerindeki aparat eklemin biraz üzerinde. Acaba kelepçe gelince bu aparatı çıkarmayıp kelepçeyi dirsek altına taksam olur mu, ya da aparatı çıkarıp kelepçeyi dirseğe denk gelecek şekilde mi takmalıyım? Bununla da ilgili net bilgiye ulaşamadım internetten.

Ek bilgi ve önerileriniz varsa çok sevinirim....

https://www.muhabbetkusu.com.tr/media/whatsapp-gorsel-2025-03-16-saat-23-09-44_ae992576-jpg.1811/
https://www.muhabbetkusu.com.tr/media/whatsapp-gorsel-2025-03-16-saat-23-09-25_c4ae01b5-jpg.1810/

20.günde farketmeniz süreci uzatmıştırr. Erken müdahalede yuzde yuze yakın oranda düzelmesi mümkündür. Şuan hiçbirşekilde düzelmez demekte dogru değil. Sonucta gelişim çağında oldugu için illaki belli bir düzelme olacaktır fakat kendine bakmasını engelleyecek derecedemi olacak yoksa toparlayacakmı toparlayacaksa nekadar toparlayacak meçhul. Siz elinizden geleni yapın işallah hayatını sıkıntısız sürdürecek şekilde düzelir. Yuzde yuz tam anlamıyla düzelir demek imkansız

Hocam telaşlanmayın düzelebilecek bir problem. Pamuğa falan gerek yok yavruyu o haliyle folluğa koyun. Folluk pürüssüz ve kaygan olduğunda bu tarz problem olabiliyor. Ayrıca D vitamini dolayısıyla da kalsiyum eksikliği de bu soruna neden olabiliyor.
Kelepçe gelinve kelepçeyi takın kelepçeyi taktığınız gün iki yavrunun da ağzona küçük bir damla D vit 3 damlatın. Anne babaya kalsiyum hatta multi mineral ve multi vitamin desteği verin. 20 günlük yavruya göre gelişimleri de geri. 12 günlük gibi hatta 10 günlük gibi. Her gün haşlanmış yumurta verin ebeveynlere.

Hocam telaşlanmayın düzelebilecek bir problem. Pamuğa falan gerek yok yavruyu o haliyle folluğa koyun. Folluk pürüssüz ve kaygan olduğunda bu tarz problem olabiliyor. Ayrıca D vitamini dolayısıyla da kalsiyum eksikliği de bu soruna neden olabiliyor.
Kelepçe gelinve kelepçeyi takın kelepçeyi taktığınız gün iki yavrunun da ağzona küçük bir damla D vit 3 damlatın. Anne babaya kalsiyum hatta multi mineral ve multi vitamin desteği verin. 20 günlük yavruya göre gelişimleri de geri. 12 günlük gibi hatta 10 günlük gibi. Her gün haşlanmış yumurta verin ebeveynlere.
Teşekkür ederim. Follukta çukur var, ilk yavru yumurtadan çıkınca talaş koydum aslında. Ama folluğa direk koyamıyorum ayaklarının üstüne hiç basamıyor. Kardeşi de annesi de kanatlarına ve bacaklarına basıyorlar. Çırpındıkça da kanatları daha hasar alıyor. Bu akşam çırpınması yoktu, anne de bu haliyle besleyebilirse içim rahat edecek. Anne-babanın suyuna D vitamini koymaya başladım. Anne de baba da kalamar kemiği kemiriyorlar (Bu konu da çok şanslıyım, güzel bakıyorlar bebeklere ve zarar vermiyorlar).
Yumurta vereceğim, sağlıkı bir yavru var ayırdığım. Bu ikinci kuluçkanın ilk bebeği, daha önce başıma gelmedi bu yüzden birasz telaşım. Teşekkür ediyorum tekrar

20.günde farketmeniz süreci uzatmıştırr. Erken müdahalede yuzde yuze yakın oranda düzelmesi mümkündür. Şuan hiçbirşekilde düzelmez demekte dogru değil. Sonucta gelişim çağında oldugu için illaki belli bir düzelme olacaktır fakat kendine bakmasını engelleyecek derecedemi olacak yoksa toparlayacakmı toparlayacaksa nekadar toparlayacak meçhul. Siz elinizden geleni yapın işallah hayatını sıkıntısız sürdürecek şekilde düzelir. Yuzde yuz tam anlamıyla düzelir demek imkansız
Evet maalesef geç farkettim ve çok üzüldüm. Düzelmez falan denilince peşini bırakmadım. Ben inanıyorum güçlü bir bebek bu, gelişimi yavaş olacak biraz ama sağlık olsun. Biraz uçabilecek kadar düzelse bile bir şey, o da üzülmemesi için. Tam remisyon olmazsa da ona uygun bir yaşam alanı oluşturmayı düşünüyorum. Yorumunuz için teşekkür ederim

Bu arada kelepçe gelincr bacaktaki dirsek kısmın altına takılmalı.
Peki bu süreçte ayaklarını hiç kullanmaması mı gerekiyor, yoksa basması mı gerekiyor? Beni en çok ikilemde bırakan konu bu.
Ayakları üzerinde hiç duramıyor, yana devriliyor, sürekli çırpınıyor ama dönemiyor. Bu sebeple direk koymak istemiyorum folluğa. Bu durum daha çok strese sokar düye düşünüyorum. Azıcık enerjisini debelenerek harcamasın ne bileyim canım çok sıkılıyor bu duruma. Pamukta da çırpınıyor ama çok daha az ve zarar veremiyor en azından (demince baktığımda rahatı yerinde gibiydi, ya da yorgunluktan uyuyaklamış da olabilir), bu sebeple biraz devam edeceğim bu şekilde

Son düzenleme:
İstesede kelepçe takılıyken basamaz. Bence kanadına basılmasını falan önemsemeyip ayağına odaklanın. Anne her türlü besler korkmayın. Yere yatsada besler. Gözlersinşz zaten arada kursağı dolu mu değil mi diye. En azından pamuk yerine peçete gibi birşey koyun mekanına. Pamuk her tarafına bulaşır.1 hafta kadar sonra kelepçeyi çıkarıp kontrol edin.

Geri