Hepsini yeniden toparlıyorum. 1 Mart 2025 tarihinde Muhabbet Kuşumu
sadece kaşıntıdan dolayı bitlenmiştir düşüncesi ile Sakarya da kanatlılarla ilgilenen veteriner hekime götürdüm.
Belirtiler: Kaşıntı son 2-3 gün fazlalaşmıştı ve aniden çıklık atarak uçmaya başlıyordu ara ara.
Teşhiş: Muayene sonrası bitlenme olmadığı tespit edildi. Lakin karın bölgesinde şişlik var kist/kitle var dedi ki BeautiBird adlı üye arkadaşımızın görsellerde paylaştığı gibi gözle görülür bir şey yok.
( Kuşum 4.5 yaşında. Yaş ilerledikçe olur bu tür kistler diye açıklama yaptı hekim).
Tedavi: Kaşıntı dursun diye antihistaminik enjeksiyon yaptı. (Adını ve Dozunu bilmiyorum hekimden öğrenince güncelleyeceğim)
Tedavi Esnası: İğne yapıldıktan sonra titremeye başladı. Nedenini sorduğumda ise stres kaynaklıdır dendi.
Tedavi Sonrası: Ve iğne yapıldıktan sonra kuşumda ishal, kabarık durma ve halsizlik başladı. Uçmakta bile zorlanıyor. Gözlemlediğim kadarıyla uçma yetisini 05 Mart İtibarı ile ( bu sabah) tümden kaybetti. Artık hiç uçamıyor. Uçarken yere düşüyor. yere düştüğü zaman da havalanamıyor. Şu anda sürekli su içiyor ve sürekli yem yiyor. Bu durumun ishalden kaynaklanan kaybedilen sıvıyı ve besini koymak için olabilir diye düşünüyorum.
Düşüncelerim: Ama şunu belirtmek isterim oğlumun iğneden önce kaşıntı dışında hiç bir sıkıntısı yoktu ve çok sağlıklıydı. Kuşum kilolu değil. Tüy yolma sıkıntısı yok. Artık kaşıntı ve çığlık atma da yok. Bazen istediği yapılmadığı zaman çığlık atarak ve o alana uçarak işaret veriyordu ne istediğini anlıyorduk. Mesela akşamları mutfağa gitmek istediği zaman birkaç sefer mutfağa doğru bağıra bağıra uçup tekrar odaya geliyordu ışığı açın mutfağa gideceğim demek istediğini anlıyorduk.
Veteriner öncesi dışkı normal ve sağlıklıydı. Veteriner sonrası ishal oluştu. Veteriner dışkı analizi yapmadı evet, çünkü kuşumu veterinere götürdüğümde sadece kaşıntı vardı onun harici dışkı, uçma hareketlilik konularında çok sağlıklı bir kuştu. O yüzden dışkı analizine ihtiyaç duymadı. Sadece kaşıntı için gittik bitlenmiştir diye ama bir iğne kuşumun hayatını kararttı. Şu ana kadar paylaşılan görseller veteriner sonrasıdır. ÇÜNKÜ VETERİNER ÖNCESİ ÇOK SAĞLIKLI İDİ.
https://drive.google.com/file/d/1BLm9ezma_n1OtH8P1nXKdsAzyXER-GWe/view?usp=drivesdk
İğneden sonra olan dışkı 4 mart akşam çekildi
drive.google.com
İğneden Sonraki foto 4 mart akşamı
drive.google.com
drive.google.com
Kuşumun videosu