kuşunuza maşallah
ilk önce sunu belirteyim bu kuşa sonradan olmaz genelde.yuvadan atlar ve uzun tüyleri dökülür.kuş kendi yavrunuzmu başkasındanmı aldınız bilemem ama farkındaysanız aldığınızdan beri yada yuvadan atlagından beri uçamıyodur.
bu sorun genetik bir sorun deil bu konuyu birçok kez yazdım bu sorunu yaşayan arkadaşların bana danişanlardan kiminin kuşunu veya kümesini birlikte düzelttık kimide kulagının arkasına aldı dedıklerimi suan kuşları hala tavuk
birçok kümeste birçok üretici yada hobici arkadaşta bu sorun var fakat herkes sorunlarını hastalıklarını sakladığı için tavuk gibi yerde dolaşan ucamayan yavrular almaya devam ediyorlar.hatta form içindede bu adam çok iyi uzman prof. dediğiniz insanlar bu sorunu yaşıyor ama dediğim gibi herkes saklıyor.
bu sorunun sebepleri üretildiği kümesten başlar kuş 6 aylık deil 2 yaşında olsada gerekli tedavi yapılmazsa genelde düzelemez.
kendi tespitlerimce sebepleri sunlardır
pvc yuvalık kullanımı
yuvalıkların yeterınce hava sirkilasyonuna elverişli olmayısı
kümes içi havalandırma sistemı olmayısı yada yetersızlıgı
anaclardan devamlı dınlendırılmeden yavru alınısı
aminoasit ve mineral eksikliği
özellikle yavruların büyüme çagı esnasında gerek anaclar gerek yavruların b vıtamını ve biotin eksıklıgı
iç parazit
özellikle dış parazit
yavrunun yuvadan erken atlayışı ve gerekli beslenmeyi sağlayamamamısı
uzun tüy sorunlarına sebeptir.isteyen arkadaşlara gerekli kürü veriyorum.kendi damızlıklarım ve yavrularım bunun dışında sayısız eş dost kuşunu düzelttik yardımlaşarak.
önemli olan ırk deil iriliği vasfı deil ırkı ne olursa olsun sağlıklı kuş ve bunu sağlıklı şekilde en iyisini üretebilmek mesele.istediğiniz kadar iyi temiz kümesiniz istediğiniz kadar çok pahalı kuşlarınız olsada sağlıklı olmadıkça bir anlamı yok.
utanmadan bu tip sorunlu yavruları yada damızlıkları satılıga cıkartıyorlar yada satıyorlar.yine utanmadan o düzelir yavru oldgundan yada tuyde oldugundan öyle diyene aldanmayın 2 3 sene gecssede düzelmez.
elimden geldiğince bu hobiye hizmet etmeye ılerletmeye calısıyorum.bu yazdıklarımı gerekli kişiler okuyacak biliyorum sözüm onlara lütfen insanları kandırmayın.
keyifli sağlıklı hobiler