1 AYLIK KUŞLARIMI NASIL ALIŞTIRIRIM

onurlexa

Yeni Üye
Merhaba, forumda yeni üyeyim ve bir abimden iki tane bir aylık muhabbet kuşu aldım bir kaç kişiye sordum kuşu odana koy sana yakın bir yerde olsun kafesin kapağı her zaman açık kalsın çıkıp çıkmaları önemli değil, o zamanla sana alışır dediler ne kadar doğrudur bilemedim sormak istedim. Geleli 2 gün oldu ve dünden itibaren avucumdan yemek yemeye başladılar serçe parmağımla hafiften okşamaya çalışıyorum bazen kaçıyor bazen de sevdiriyor avucumdan beslemeye çalıştığım zaman da bazen direkt atlıyor bazen olduğu yerden yiyor dün gece parmağıma alıştırmaya çalışırken ikiside kafesten kaçıp uçmaya başladı haliyle ufakta olsa duvara perdeye hafiften çarptılar ama bi sıkıntısı yok ikisininde daha neler yapabilirim önerilerinizi alabilir miyim teşekkürler

Merhaba foruma hoşgeldiniz.
Yavru kuşlara eğitim vermek kolay olur. Öncelikle birkaç gün kafeste kapalı kalsınlar etrafı tanısınlar. Kalacakları oda sabit bir oda olsun yani kafesleri sabit bir yerde dursun.
Etrafını tanımaya müddet verin. Eğer kafes tellerine atlıyorlarsa, hareket edip duruyorlar bağırıp duruyorlar ise dışarı çıkmak istiyorlardır canları sıkılmıştır içerde demektir.
Kafesten çıkarmadan evvel kafeste kaldıkları o birkaç günde,elinizi kafese sokun yavaşta ve kuşları sevin,ayaklarına parmağınızı uzatın üzerine çıkmaya çalışsınlar tünek misali. Elinizden biraz biraz yem yedirin. Onlarla konuşun kuş sesi açın falan. Daha sonra odadaki tül perdeler açık olmasın yani çekili olsun ki cama çarpmasınlar. Tül perdenin çekili olması yeterli. Odada çarpacakları sivri şeyler yaralama ihtimali olan şeyler olmasın. Köşeler varsa sivri,oralara yastık falan koyun çarpamalarına engel olması için.
Sonra kuşları kafesin üzerine koyun nazikçe. Ve onlar uçmaya çalışırlar.
Bu sırada da tedbir alın kapı pencere örtük olsun. Hatta kuşların odasının kapısı da kapalı olsun ki diğer odalara gitmesinler.
Zamanla giderler ama diğer odaları da tanıtırsanız.
Elinizden dal darı yedirin mesela.
Bu şekilde alıştırmalar yapın,zaten birkaç haftaya öğrenmiş olurlar daha iyi uçarlar odada.

Kuşlara asla yabanice davranmamak gerekir.
Onları korkutmamaya dikkat edin. Bağırarak yüksek sesle konuşmayın. Gürültülü ortamlardan uzak tutun. Onları yakalamak için üzerlerine havlu vb şeyler atmayın travmaya sebep olur ve iyice sizden uzaklaşır.
Eğer düzgün alıştırırsanız kafesine kendi girip çıkar yemek yiyeceği zaman acıktığında girer kafesin içine yer yiceğini ve çıkmak isterse yeniden çıkar ve öter konuşur. Sizden de korkmaz. Ağzınızın dibine kadar gelip konuştuklarınızı dinleyebilirler. Isırmazlar sevmenize izin verirler.
Ama bunları bazı kuşlarda yapmak zordur çünkü her kuşun karakteristik özelliği vardır. Bazı kuşlar zor eğitilirken kimisi çok kolay hızlı eğitilebilir.

Geri