Şehri papağanlar bastı haberi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Duranettin ERAYDIN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
D

Duranettin ERAYDIN

Guest
İstanbul’un göbeğinde bir papağanla karşılaşsanız ne yaparsınız? Bu sorunun cevabını düşünseniz iyi olur çünkü Baltalimanı’ndan Kadıköy’e, papağanlar artık İstanbul’un her yerinde.

İstanbul’da bir papağanla karşılaşmak artık olağandışı bir durum değil. Parklarda veya bahçelerde sürü halinde yaşıyorlar. Sesleriyse kargalarla yarışıyor! Yani bu sabah sizi uykudan uyandıran bir karga veya martı değil papağan olabilir.
Peki papağanlar nereden çıktı? Bir rivayete göre bundan 20-30 yıl önce bir tüccar tarafından kafeslerin içinde İstanbul’a getirildiler, ancak gümrüğe takılınca bir süre bekletilip özgür bırakıldılar. Bir başka söylentiye göreyse evcil hayvan taşıyan bir gemiden kaçtılar. Ardından da Mısır Çarşısı’nda satılmak üzere bir kamyona yüklenen ve kamyonun devrilmesiyle kaçan başka bir sürüyle birleştiler. Bu söylentilerin hiçbiri istilanın başlangıcını ispatlayacak nitelikte değil. Ama bir gerçek var ki İstanbul’u artık papağanlarla da paylaşıyoruz.

PAPAĞANLAR KARGALARA KARŞI

İstanbul’da yaşayan papağanların iki türü var: ‘Yeşil papağan’ (Psittacula Krameri) ve biraz daha büyük olan ‘İskender papağanı’ (Psittacula Eupatria.) Doğa Derneği Kuş Gözlem Sorumlusu Evrim Tabur’a göre, bu papağanlar Himalayalar’da görülen Asya türü papağanlar. Nüfuslarıysa giderek artıyor. Soğuk kış günlerinde sorun yaşamıyorlar. Güçlü hayvanlar. Kargalarla ettikleri kavgaları da genelde kazanıyorlar!
Kuş Gözlemcisi Dilek Şahin’e soruyoruz: “Papağanlar başka metropolleri de istila etti mi?” Cevap olumlu: “Her iki tür de Avrupa’nın birçok bölgesinde yayılıyor. Onlara İngiltere, Almanya, Belçika, İtalya ve İsrail gibi ülkelerin büyük şehirlerinde de rastlamak mümkün.”
Bu papağanlar nispeten yeni ama Evrim Tabur, yeşil papağanların Osmanlı devrinde de yaşamış olabileceğini söylüyor: “Osmanlı’da bir geleneğe göre dileği olanlar Topkapı Sarayı’nın hasbahçesine gider, dilek diledikten sonra oradaki kuşları serbest bırakırlarmış. Yıllar önce bu geleneği tasvir eden bir minyatür görmüştüm. Tasvir edilen kuşlar arasında yeşil papağan da vardı.”
İstanbul’daki papağan nüfusuysa net değil. Dilek Şahin “Benim Beşiktaş’taki tünekten elde ettiğim maksimum sayı 350 yeşil papağan. İskender papağanıysa dağınık tüneklediğinden sayı bilgisi toplamak zor” diyor.
Sadece İstanbul değil başta İzmir, Ankara, Yalova olmak üzere birçok yerde yeşil papağanlara rastlayabilirsiniz. İskender papağanıysa daha dar bir yayılıma sahip ama İstanbul dışında Ankara’da da kaydı var. Şahin burada bir noktaya dikkat çekiyor: “Gözlem sırasında, özellikle uçarken iki türü birbirinden çok rahat ayıramadığımız için İskender papağanları, yeşil papağan olarak kaydediliyor olabilir. Bu konuda daha detaylı çalışmalara ihtiyaç var.”

Çınar seviyorlar

Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu, İstanbul’un papağanlarının genelde büyük çınar kavuklarında yaşadığını söylüyor. Yuva yeri açısından daha az rekabet olduğu için ormanlardansa şehirdeki park ve bahçelerde yaşamayı tercih ediyorlar.

Nerede rastlarsınız?

Dolmabahçe Sarayı’nın önü
Baltalimanı’ndaki Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi’nin bahçesi
Gülhane Parkı
Yıldız Sarayı Bahçesi
Çengelköy’de çeşitli parklar
Etiler/Ulus

Ne yer ne içerler?

Her iki tür de genel olarak meyveyle besleniyor. Dilek Şahin gözlemleri sırasında parkta atılan ekmekleri yediklerini bile görmüş. Martılara attığımız simitden papağanlara ayırmakta fayda var!
kaynak:
ehri papaanlar bast - Hrriyet Pazar 2013
 
ewt bizim okulun bahcesinde 5 tane vardı ama simdi yoklar gittiler heralde
 
Bende görmüştüm boğaz taraflarında çok güzeldi yaa keşke her yerde olabilse
 
ben hiç dışarda görmedim ama çok besledim :D
 
[YOUTUBE]cNmZTkl6-wk[/YOUTUBE]

Eminönün deki caminin duvarlarında ve oyuklarında sürü halinde var arkadaşlar özellikle cami duvarındaki boş oyuklara yuva yapmışlar. ve Gülhane parkındaki ağaçların arasında yine sürü halindeler. ben bir çok kez gördüm.. benimde küçüklüğümde çok iyi hatırlıyorum bir kamyon devrılmesi sonucu kaçtıkları ve zamanla üredikleridir. arkadaşında yazmış olduğu. (Mısır Çarşısı’nda satılmak üzere bir kamyona yüklenen ve kamyonun devrilmesiyle ) Sözüne katılıyorum...

İstanbulun çeşitli semtlerinde zamanla görmek mumkun
ama her gitdiğinizde göre bileceğiniz yer. eminönundeki cami ve Gülhane parkı

[YOUTUBE]ATtrCVPSDHA[/YOUTUBE]
 
Öğrencilik yıllarımızda İzmir Buca Eğitim Fakültesinde yeşil renkli çok papağan görürdük. Hayvanlar için tek doğal yer bizim fakülte bahçesiydi.
 
Etüp Pierre Loti tepesine gidenler bilir mezarlıktır ve eski yüksek ağaçlar vardır ağacın birinde 5 tane görmüştüm geçen sene.
Bu senede haliç kıyısında tekke parkı var orada gördüm yazın 1 tane istanbula bu kış kar yağdığında balat sahilde otobüsle geçerken uçan 1 tane daha görmüştüm o soğukta yaşıyordu.
 
Bizim evin ordan bunlarda çığlık atarmış gibi ötüyolla :D okulun bahçesinde de dolu vardı kısaca ağaç olan heryerde bi yabani güvercin kadar çok rastlar oldum artık

Kn78pM.jpg

ea5Op4.jpg


tabi bunlar konmuş olanlar daha da uçuşanlar vardıda çekemedim :)
 
Piyasalarda satılan kaçak papağanlarda yabani ortamından yakalanıyor.
 
istanbul göstepe ssk hastahanesi bahçesinde (fikirtepe tarafında) dolu var özellikle sultan cennet papağanı var orada yuva bile yapmışlardı şuan durumları nedir bilmiyorum
 
çengelköy kuleli askeri lisesindeydim orada da çok var yakından büyüklerini gördüm.sesleri inanılmaz ortalığı inletiyor yuvalarını çınar ağaçlarına yapıyorlar.
 
Darısı tüm Türkiye'nin başına ama yahu bizim millette bi rahat bırakmazlarki yaşasınlar mis gibi özgür özgür,bizimde gözlerimiz bayram etse. Satsak para eder mi diye düşünüp yakalamaya çalışırlar. Bi ton eziyet zulüm hayvanı öldürürler,çok dayanmaz yani bu şahane görüntü bize :(
 
iki tür papağan varmış

birincisi yeşil papağan (boyun bölgesinde siyah-kırmızı bir şerit halinde, kolye görünümünde olan bir hat bulunur)

ikinci tür (iskenderiye) yeşil papağanlara göre daha iri yapılı, gagası daha kalın, yeşil tüylü ancak kanat üzerinde, omuz başlarında kırmızı tüyleri bulunan ve kuyruk altı sarımsı olan Papağanı’dır..

türkiye’ye kaçak olarak getirilen papağanlar kafeslerden kaçınca İstanbulun iklimine adapte olup çoğalmışlar.

video İstanbul'da papağan zamanı - YouTube
 
hmm siz hiç gördünüzmü toplu bir halde bir ağaçta veya uçarken ?

Geçen bahar b.paşa yıldırım mahallesinde ben kendim saydım bir iki ağaca yayılmış şekilde 50–55 adet vardı renkleri yeşilsarı karışımı gibiydi sokaktan geçen herkes resimlerini çekiyorlardı :)
 
bizim burada olsa yavrularını alır beslerler büyükler yaşamaz belkin aam bizim burada maalesef yok oraya nasıl geldiki onlar
 
izmirde atkoşuna 200metre yakınında büyük biryeşil biralanvar sabaherkenordan geçerken aklınıza gelebilecek her türlü kuşugörmeniz mümkündü papağanlar çok fazlaydı ama orasını imara açtılar hızla o alan yok oluyor vede kuşların azaldığını fark ediyorum
 
Geri
Üst