çarpık

Elif Özdemir

Paylaşımcı Üye
Muhabbet Kuşu Üreticisi
Katılım
27 May 2016
Mesajlar
754
Tepkime puanı
138
3 aya yeni gireceğini sanıyorum. Tarihi elimde ama hatırlamıyorum. Annesi küçüklüğünde çok sakındı bu yavruyu. Beni hiç yaklaştırmıyordu. Bir kaç defa gördüğüm yöntemlerle sünger falan denedim. Ama annesi çıkarttı. Sonra tüyleri tamamlandı. Başkasına veremedim güvenemedim. Bende duruyor. Gene bir kaç kez denedim sünger ile. Bu seferde kendisi çıkardı. Şu saatten sonra kimsenin umudu yok düzelmesinden yana. Leğene tel koyduk. Yemini suyunu koyduk. Ayna koydum tutunsun diye. Aramızda çok iyi. Kapağıda hep açık duruyor. Uçup yerine geliyor. Ama bazen nadir olsada çakılıyor yere. Bir şeyler denersem ayağı düzelir mi. Şu saatten sonra ameliyat mı gerekir. Her gideceğim yere götürüyorum. Saatlerce yol çekmek zorunda kalıyor. Evde bırakamıyorum uçupta geri yerine gelemezse aç kalırsa diye. Kafese koysam zemin kaygan kıpırdayamaz. Altında telli kafesimde yok. Gittiğim yollarda 5 saatlik yollar. Birde sadece bu kuşu götürmüyorum. Annelerin beslemediği yavru kuşlarıda götürdüğüm için tutacak elim kolum kalmadı malesef
 
Geç kalmışsınız. Uzman birinin ayağını kırıp düzgün kaynayacağı şekilde sabitlemesi gerekiyor. Veya bu şekilde devam edeceksiniz. Eğer uçup kafese girdiğini gözlemlemişseniz beraberinizde götürmenize gerek yok. evde bırakabilirsiniz.
 
Bu tarz çarpık bacak vakaları genel kanının aksine annenin yavru ezmesinden kaynaklanmaz. D vitamini ve dolayısıyla da kalsiyum ve fosfor eksikliğinden kaynaklanır. Yavrunun çıktığı ilk günlerde Anaçlara D vitamini takviyesi yapmayı ihmal etmeyin. Ama aşırı doz da vermeyin tabi. Küçük bir ihtimal folluğun düz ve kaygan olması ve yavrunun yere tutunamaması da sorunun nedeni olabiliyor. Bu hususlara dikkat edersek çarpık bacak vakasıyla karşılaşmayız..
 
Bu hariç hiçbir kardeşinde rastlamadım. Hala daha rastlamıyorum. Sanırım asla kırdırtmam. Gözlemledim. Ama dediğim gibi bazen özellikle kendim uçuruyorum nereye gidecek diye 5 kere yerine gidiyorsa 1 kere dolapların arkasına düşüyor. O yüzden bir şey olur korkusuyla bırakamıyorum. Şimdiye kadar doğan ilk çarpık kuşum. Vitamin desteklerini aksatmıyorum. Ama halinede kıyamıyorum. O da alıştı bende alıştım bu duruma. Acı çekmesine izin de veremem hele kırık gibi. Belki tekrar denersem artık alıştık birbirimize diye düşünmüştüm. Demek ki artık bu şekilde hayatlarımıza devam edeceğiz
 
Uzman biri uyuşturarak kırıp doğru yerine sabitleyebilir aslında ama tabiki böyle kalmasında da sakınca yok. Sizin gibi duyarlı sahibi olduktan sonra zorluk yaşayacağını sanmıyorum..
 
Neler neler denemedik rahat etsin diye. Babamın işi gücü yokmuş gibi içi rahat etmedi leğende pislikleriyle duruyordu. Her gün altını temizliyordum. Gitti leğen ölçüsünde yuvarlak tel ördü. Onda da içi rahat etmedi üretimhaneden altlarına yaptığımız tellerden kalan telleri kesti koydu. Ben elimde aynayla konuştuğunu gördüm ayna koydum. Suluk koyunca leğenin kapağı kapanmıyor. Bizim bu da alıştı her sabah uçarak uyandırıyor. Gece uçuyor. Bi de yemlik koyamayınca yiyebileceği kavanoz kapağına koydum yemi. O da 1 günde bitiyor her gün yeniliyorum. Bir gün bir yere gittiğimde odamdan salona uçmuş kalmış orada. O yüzden bir daha tekrarlanırsa diye korktuğumdan hep yanımda duruyor. Yük olmuyor ama yolda tutması hepsini zorluyor insanı. Gene tutarı sorun değil tabiki ama sormak istedim umut var mı diye. Kedimin ayağı kırilınca ameliyat oldu ölünce bir daha asla bu şekilde bir şey yapmayacağıma söz verdim. Gerekirse ben sararım yanından ayrılmam 1 dakika ama genede başkasına emanet etmem dedim. Herkes hayrete dusuyor. Ama ben yavrulari beslemek icin bile gece 1 saate alarmi kurup kalkiyorum.
 
Ben de bir yavrumda çarpık bacak şüphesi yaşamış idim.
Sonra çocukları özürlü olan insanları anladım.
Azminiz takdire şayan.
 
Neler yaşamadım yaşatmak için çoğunu ama kaderlerinde varmış ölüm demek ki. Hastalıklarını kestik durum iyi derken kafasını tele sıkıştıran oldu bu seferde. Ölüm varsa her ne olursa olsun geliyor işte.
 
Geri
Üst