Eneee pek minnakmış kuşunuz hayırlı olsun tekrar
Yukarıda da belirttim ama çok fazla şey yazdığım için kafanızın karışması normal. Öncelikle muhabbet kuşu beslemek çok araştırma isteyen bir iş. Teknoloji gibi sürekli güncellenebiliyor.
O kadar değil tabii ki ama araştırdıkça çokça şey öğrenirsiniz. Bazen birinin ak dediğine diğeri kara der. Kendi mantığımızı kullanırız. Siz zaten araştırıyorsunuz bu yolda devam.
Neler kesinlikle verilmez onu yazalım önce. Çikolata, tuzlu gıda, şekerli gıda, insan yiyecekleri, unku mamuller, avokado, elmanın çekirdekleri, kola türü asitli şeyler, alkol ve alkol katkılı içecekler, istisna olarak nohut. Nohutun sebebi annelerimize sorsan turşu yapmak için mayadır derler. Nohut içeriğinde fermenteye neden olan bakteri içeriyor. Nohutun kendisi faydalı fakat kuşa vermeden önce ısıl işlemden geçmesi gerekiyor. Çok da elzem olmadığı ve teferruatlı olduğu için nohut verilmez diyelim kısaca.
Yem olarak her zaman kapalı paket tercih et. İçinde renkli parçalar olup meyveli diye satılan yemlere aldanma. Onlar boyalı ekmek kırıntısı. Bir muhabbet kuşunun ana yiyeceği ak darı, kızıl darı, aspurdur. Ha tabi bunların haricinde onlarca tohum sayabilirim. Sen içinde ekmek kırıntısı olmayan kapalı yem al. Şu an aldığını atma tabi. Klasikl yemlerde aspur çok az bulunur. Senin yapacağın şey petshoptan kapalı aspur almak sadece. Bir de işlenmemiş buğday al. Bu da petshopta bulunur. Aspur yeme yüzde 50'ye kadar katılabilir. 1 kilo yemin varsa 500 gram gibi.
İşlenmemiş buğdayı tozunu aldıktan sonra önce 6 saat suda bekletiyoruz sonra suyunu süzüp üzerine nemli peçete koyuyoruz 2 gün bekletiyoruz. Daha sonra elma sirkesinde yarım saat bekletip nemli, temiz ve kokusuz olduğuna emin olduktan sonra kuşumuza ikram ediyoruz. Fakat ben özetini geçtim. Sen bu kinuyu internetten iyice araştır. İşin özeti tohumların uç vermesini sağlıyoruz. Çok faydalıdır kuşlar için. Bunu 2 haftada bir vaktin varsa haftada bir yap. Yoksa ayda bir de yapsan olur.
Eğitimlerde kullanmak için dal darı alabilirsin. Pahalı olduğu için 2-3 dal alıp keserek kullansan yeter top top.
Kapalı pakette yulaf alabilirsin. Haftada bir defa alacağın mamalığa bir çay kaşığı tepeleme koyabilirsin.
Gerekli malzemelerimiz şu an aspur, işlenmemiş buğday, ufak mamalık, elma sirkesi, işlenmiş buğday, aspur, yulaf.
Yumurta kuşlarımız için çok önemli bir protein kaynağıdır. Fazlası şişmanlatır tabi. Bu yüzden kuşun 2 aylık olana kadar, 2 günde 1 defa alacağın mamalığa 1 tatlı kaşığı 10-15 dakika haşlanmış yumurta koy ver. Eğer yemezse üzerine yem serp. Ama ufak olduğu için yer. Yumurtayı rendele ya da 2-3 mm'lik küçük parçalara ayır. Tekrar söylüyorum yumurta çok önemlidir boylanıp irileşmesi için.
Dikkat etmen gereken bir iki nokta var ama. Birincisi yazın 3-4 saat sonra kafesten al yumurtayı. Kışın 6 saat gibi olabilir. Yumurtalar tam bir bakteri yuvasıdır. İkinci kısım haşlanmış yumurtanın sarısının kursakta yapışarak kursak mantarına sebep olma ihtimali var. Bu yüzden kuş kumu muhakkak barındır kafesinde. Onların suluk gibi kendi kumlukları oluyor. Hatta mamaya bile yarım çay kaşığı katabilirsin. Kesinlikle kursak mantarı olur diye bir şey yok. Ama böyle bir ihtimal var.
Demek ki petshop alışverişimize kum ve kumluk da eklendi. Bunları ihmal etme.
Genellikle yumurta maması denilince internete yazdığında tek malzeme yumurtadan başlayarak 100 malzemeli mamaya kadar gider.
İçine serum katan var. Youtube'a yaz görürsün. Sfsgdf internette arattığında en temel olarak yumurta, havuç, pirinç unu, tuzsuz etimek, eti cicibebe karışımı önerilir. Tek bir tarif yok yani. Bu mamanın içine filizlendirilmiş tohumlar da katabilirsin ( maş fasulye, buğday, mercimek, ak darı, kızıl darı, aspur, aspir vb. ), Çeşitli unlar da katabilirsin(buğday unu, soya fasulyesi unu, irmik unu, pirinç unu vb.) Çeşitli tohumlar da katabilirsin ( çim, havuç, keten, kenevir, ketencik, turp, mavihaşhaş vb.), Çeşitli sebzeler de katabilirsin (havuç, kırmızı pancar, brokoli, maydanoz sapı, kereviz vb. ) Fakat bu yazdıklarımı araştır. Örneğin irmik ununu herkes tavsiye ederken bazıları çok şeker var mantar yapabilir diyebiliyor. Ya da havucu sıkıp suyunu almalısın gibi. Ne kadar çeşit ekleyebilirsen o kadar iyi ama sonu yok. Başlangıç olarak yumurta ve varsa havuç ile başlayabilirsin.
Aslında olay şu. Kuşumuza vermemiz gereken temel şeyler protein, karbonhidrat, vitamin, elektrolit, bağırsak kültürleri. Bunların oranlarını kuşun yaşına, cinsiyetine, üremesini isteyip istemediğimize, mevsimlere göre ayarlıyoruz.
Örneğin dişi kuşlar çabuk yağlanırlar. O yüzden fazla uçuramıyorsak ya da kafesi küçükse bu kuşu yulaf, kenevir gibi kuvvetli tohumlar verirken dikkat ederiz. Mesrla kışa girerken yulaf veririz ama çok da değil. Erkekler bu konuda daha iyi. Kafesi küçük değilse hemen yağlanmaz.
Yazın serinletecek şeyler veririz. Örneğin haftada bir iki dal taze nane gibi.
Proteini haşlanmış yumurtadan veririz. Yavru 1 aylık olana kadar her gün, 2 aylık olana kadar 2 günde bir, 6 aylık olana kadar 4 günde bir, artık yetişkin olduğu için kuşun metabolizması hızlı ise haftada bir, çabuk yağlanıyorsa 2 haftada bir, eşe atma döneminde ise 3 günde bir, yavru yapmışsa yeme düşene kadar her gün yumurta veririz. Hemen hemen bir muhabbet kuşunun hayat döngüsünü yazdım. Sağlıklı beslenen bir kuşun enerjisi ile sadece yem ve su verilmiş bir kuşun enerjisi çok farklıdır. Görüntüsü zaten farklıdır. Protein ise kuşlarımızın enerji kaynağıdır fakat fazlası şişmanlatır. Benim yazdıklarımda da bu yüzde artı eksi oynama olur. Çünkü her kuşun metabolizması farklı. Senin dikkat etmen gereken şey 6 aylık olana kadar yağlandırmadan bütün ihtiyaçlarını vermek.
Karbonhidratları tohumlardan alırız. Şu an çok iyi hatırlamıyorum o yüzden karbonhidrat oranları vermeyeceğim. Kuvvetli karbonhidratlar kuşun gereksiz tüye girmesine neden olur. Bu yüzden aspur, nijer, ketencik, yulaf, keten, kenevir, çim, turp, ceviz, fındık, fıstık gibi hangi tohumu kullanacaksan önce internetten karbonhidrat, protein gibi değerlerine bak. Kiminin fazlası şişmanlatır, kiminin kızzıştırır, kiminin tüye sokar.
Elektrolitler için internette 3 yöntem bulursun. Birincisi suyuna pirinç tanesi kadar şeker ve tuz katmak gibi şeyler. Ben bunu asla yapmam ama yapan var. İkincisi bakkaldan doğal ve sade maden suyu (soda değil) alıp su ile seyreltip (oranlara internetten bakmak lazım) takrivi 3 ayda bir gibi vermek. Bu yöntem biraz daha iyi gibi. 3. Yöntem ise petshop ya da bir toptancıdan alınacak kuşlar için üretilmiş bir elektrolit almak. Uygulaması üzerinde yazar. Paran varsa bunu al yoksa ya da masraf yapmak istemiyorsan maden suyu da olur. Maden suyunun gazının çıkmasını beklemeyi unutma.
Sıra geldi vitaminlere. Vitamin biliyorsun meyvelerde daha çok bulunur. Fakat meyveler asidiktir ve fazla veremeyiz. Sen de bilirsin ki bur muhabbet kuşu alınca petshopçuya başka ne lazım dediğinde ilk verdiği şey multivitamindir. Fakat sorun şu ki bazı markalar çok dandik bazıları fena değil, bazıları güzel ama pahalı, bazılarını da kullanmak gereksizdir.
Piyasada 3 tip vitamin görüyorum ben. İlki bildiğimiz gibi multivitaminler. İçerisinde 3 ya da 4 tip vitamin barındırır. Şu an sana lazım olan bu. Genellikle üzerinde kas ve iskeket gelişimini destekler diyen sağlık için multivitaminlerdir bunlar.
İkincisi kızıştırıcı diye geçen multivitaminler. Bunların normal multivitminden tek farkı içinde buraz daha fazla e vitamini vardır. Eşi olmayan erkek kuşa verirsen enerjilenir çok öter olayı bu. Sdsfsf ama bunu verdin diye iki kuş da hemen çiftleşmez. Üretim bambaşka bir konu.
Üçüncü vitaminler ise sadece vir amaca yönelik üretilen vitaminlerdir. Örneğin biotin dediğinde verilen şey b7 vitaminidir. Tüy değiştiren kuşlara verilir. Tüy değişiminde güzel biotin ya da b vitamini alan kuşun tüyleri de çok güzel ve sağlıklı çıkar. Kuşlar kızıştırılmak isteniyorsa E vitamini verilir. Fakat yukarda yazdığım kızıştırıcılı multivitaminlerin bu konuda pek işe yaramama sebebi E vitamini yağda çözünür. Bunun için sanırım selenyumlu ya da ayrıca selenyum takviyesi kullanılır. Bu 5-10 liralık kızıştırıcılı dedikleri multivitaminler bu yüzden bir işe yaramaz. Piyasada nokton e ve nekton s birlikte kullanırlar bu yüzden. Ya da taubentin e 50 kullanırlar. İkincisi kendinden selenyumlu. Bu ayrı bir konu tabi. Diğer vitamin ise d vitamini olması lazım. Yumurta sayısı ya da yumurta doluluk oranları için olması lazım.bundan emin değilim araştırmak lazım.
Kendi kullandığım multivitamin gervit w denilen bir ürün. İçinde 18 vitamin ve aminoasitler olan üreticilerin de kullandığı bir alman ürünü. Genellikle 250 ml-500 ml gibi yüksek miktarlarda satıldığı için bölünmüş olaeakda satılır 50 ml-10 ml gibi. Bunun anlamı şu, almanyadan atıyorum 500 ml şişelerde gelir. Fakat 500 ml çok yüksek rakam. Bu yüzden firmalar bunu bölüp satabiliyor. Ne kadar çok olduğunu şöyle anlatayım: bir ml 20 damla, senin bi tek kuşa 3-4 günde bir 2 damla versen yetiyor. 10 ml alsan 4 gübde bir 2 damla versen epey gider.
geldik bağırsak kültürlerine. Bunun adı probiyotik. Ama bira mayası da var. Şimdi normalde bunları vermesen olur mu? Olur. Zaten türkiye'de bilen sayısı da az. Kullananlar genelde ya muhabbet kuşu üreticileri ya da çok kuşu olan hobiciler. Probiyotikler bağırsaklarda çalışan faydalı bakterilerdir. Bu bakteriler azaldığında daha zararlı bakteriler bağırsakları ele geçirebiliyor. Bu yüzden bağırsakta faydalı bakteri olması önemli. Belki sen bir kuş beslediğin için çok önemli görmeyebilirsin ama 100 çift kuş besleyen için üretimhanenin hastalıklara davetiye çıkarmaması önemli. Bunun yanında probiyotiklerin stres azaltıcı bir etkisi olduğu söylenir. Doğrudur da. Bir önemli etkisi de bu bakterilerin ana görevi kuşun yediği şeylerin sindirilmesi. Sonuçta bağırsak bunun için var. Bu probiyotikler kuşun yediklerinden daha çok faydalanmasını sağlıyor. Bira mayasının da stresi azalttığı söylenir. Asıl olayı kuşun vücudunun b vitamininden daha çok faydalanmasını sağlamak. Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam ishali şak diye kestiği söylenen ürün bu ürün. Bunları da faydalı görürsen bölünmüş olarak alabilirsin ucuza. Bir de özellikle üreticiler hasta kuşlara antibiyotik verdikten sonra probiyotik muhakkak geçerler. Çünkü antibiyotiklerin amacı bilindiği gibi zararlı bakterileri yoketmektir. Ama bunu yaparken yararlı bakterileri de götürürler.
kuş toprağı: şimdi bu da çok bilinen bir şey değil. Ama söylenene göre sindirim sistemindeki zararlı patojenlerin emilip dışkı yoluyla atılmasını sağlıyor. Hazır satılıyor. Yani bunu dedim diye gidip bahçeden bakterili, mantarlı pis toprak verme kuşlara. Toprağın da temizi olur mu? Olur. Hatta balkonda falan bitki bakanların ilk yaptığı şey fırında falan toprağı pişirip sterilize etmektir. Bu bambaşka bir konu merak ediyorsan araştırabilirsin.
kalamar kemiği: muhabbet kuşu kafeslerindeki en standart şeylerden biridir. Kalamar adlı canlının gerçekten de kemiğidir. Özellikle dişiler yumurta için kemirir bunu.
6 adet kuş için benim dolabımda olan ürünler şöyle: gervit w multivitamin, entrobac probiyotik, arı polenli bira mayası, kuş üretimi için e vitamini, kafeste kalamar kemiği, mineral blok, kuş kumu, tohum olarak karışık yem, yulaf, aspur, nijer, kenevir, keten, mavi haşhaş, işlenmemiş buğday.
Beslenme programım ise 3 günde bir yumurta haftada iki defa probiyotik, haftada bir bira mayası, haftada iki defa multivitamin. Her gün sebzelerden veririm. Pazartesi havuç, salı kabak, çarşamba semiz otu, perşembe kırmızı pancar gibi her gün Allah ne verdiyse artık bir şey seçer veririm.
6 ayda bir sarımsak kürü yapıyorum. Suya kattığım şeylerin ertesi günü üretim dönemi değilse taze su veririm hemen. Suları günlük değiştiriyorum. Yumurta maması 4 saat sonra yese de yemese de alınır.
Aklıma gelenler böyle. Ama mesela benim de karaciğer koruyucu almam lazım. İç parazit dış parazit ilaçları almam lazım. Hasta kuşum Allah'a şükür olmadığı için gevşek davranıyorum
dışkıları falan taş gibi, enerjileri yerinde Allah'a şükür.