Karadeniz Pet

Üretimde problemler -1-

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

muhabbetkusu

Yönetici
Site Yöneticisi
Katılım
16 Ocak 2013
Mesajlar
3,078
Tepkime puanı
51
Üretim aşamasında ortaya çıkacak problemlere karşı hazırlıklı olmak çok önemlidir. Problemlerin bir çoğu yavru yumurtadan çıktıktan sonra ortaya çıkar fakat bu aşamadan önce de meydana gelebilecek problemler vardır. Bunlardan en bilinen problem yumurta tıkanmasıdır. Bu durumda yumurta dışarı çıkamaz ve dişide büyük rahatsızlıklara sebep olur. Yuvalığın tabanında oturan, yumurtlamak için kendini zorlayan ve endişeli bir biçimde hareket eden dişi yumurta tıkanması durumuna işaret eder. Eğer deneyimsiz bir üreticiyseniz en iyisi en kısa zamanda muhabbet kuşunuzu kuşlar konusunda bilgili bir veterinere gütürmektir. Muhabbet kuşunuzun arka kısmına bir miktar sıvı yağ sürmek onun yumurtayı dışarı ittirebilmesine yardımcı olabilir. Yumurta tıkanması çok genç ve yaşlı dişilerde, ilk zamanlarda görülür.


Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra ortaya çıkan problemler daha fazladır. Bunlardan bir tanesi terk edilmedir. Yavrular yumurtadan çıktıktan kısa bir süre sonra dişi tarafından beslenmezse ölebilirler. Yavruların beslenip beslenmediğini anlayabilmek için kursaklarını kontrol etmek gerekir. Beslenmiş bir yavruda kursak bölgesinde pembe deri renginin aksine sarı renkli bir şişkinlik vardır. Eğer yavru beslenmemişse kursak bölgesinde böyle bir durum gözlenmez ve zaman geçtikçe yavru daha da zayıflar. Bu durumda yavruyu yumurta mamasıyla, elle beslemek gerekir. Bu süre zarfında yavruyu sıcak tutmanız gerekir.


Çarpık bacak problemi de yuvalığın kötü zemininden kaynaklanan ve yavrunun ayaklarının bedeninden dışarı doğru gelişmesine sebep olan bir problemdir. Erken fark edildiğinde deneyimli bir üretici veya veteriner tarafından kolayca düzeltilebilir.


Bir diğer problem de dişinin stresten yavrunun tüylerini yolarak onun vücudunda kel bölgeler bırakmasıdır. Eğer dişinin bunu yapmasına izin verilirse, yavrunun vücudunda hayatı boyunca tüy çıkmayacak kelleşmiş bölgeler olacaktır. Bu durumda yapılacak en iyi şey yavruyu elle beslemektir. Böyle sorunlu dişileri ikinci defa üretime sokmamak en iyisidir.
 
Anne kuşun yavru dişi kuşun başını parçalayarak öldürmesinin sebeplerinden biri yavru dişi kuşa yaklaşan erkeğini kıskanması olabilirmi...
 
Evet bazen anneler kıskanabiliyor veya kızıştıklarında böyle davranışlar öne sürebiliyorlar.
 
Bu sorunu yuvadan kafese atlayan yavru kuşu kafeste fazla tutmayarak aştım.
 
Merabalar,
6 yumurtadan 3 tane yavrum çıktı 7-8 günlükler, ama bgn annesi yavruyu bağırarak altına alıp erkekten saklamaya başladı şimdiye kadar erkek besliyordu hepsini bunun sebebi nedir yavrulara zararı olurmu ne yapmam gerekiyor?
 
benim 1 çiift muhabbet kuşum var alalı 7 ay oldu ama hala çiftleşmediler dişi yuvalıga gırıp duruyor erkek çiftleşmek ıstıor ama dişi bir türlü ikna olmuyor yardım edebilecek bırı varsa bi baksın
 
Anne ve babanın bakmadığı 6 yavru var.Elle besliyorum, yumurta-irmik-etimek-bebe bisküvisi ile mama yapıp veriyorum.Ama çok yavaş büyüyorlar.
Daha etkili mama yapılabilirmi?
Küçüklerden ikisinin tüylerini anne yolmuştu, sadece kanat ve kuyruk tüyleri kaldı.Yeniden tüy çıkmasının çaresi varmıdır? Tecrübesi olanlardan yardım bekliyorum.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer konular

Geri
Üst