Karadeniz Pet

Soğuk Hava Koşullarına Bağlı Kümes Hastalıkları ( Kanat Kuyruk Dökümü )

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

muhabbetkusu

Yönetici
Site Yöneticisi
Katılım
16 Ocak 2013
Mesajlar
3,078
Tepkime puanı
51
Soğuk koşullarda üşüyen muhabbet kuşları tüylerini kabarttıkları ve hareketlerini azalttıkları gözlenir. Düşük ortam sıcaklığı koşullarında yem tüketimi biraz artar. Hayvan, artan yem tüketimi ile biraz daha fazla ısı üretir. Yine büyümede ve yumurta veriminde düşüşler görülür. Üretimhane sıcaklığının 15’c’ nin daha altına düşmesi halinde yumurta veriminde düşüşler görülür. Sıcaklığın çok düşmesi ölümlere yol açabilmektedir. Soğuk mevsimlerde kümeslerin gereği kadar (minimum) havalandırılması da önemlidir. Aslında iyi idare edilen kümeslerde kümes sıcaklığı ile kümesin havalandırılması arasındaki denge gereği gibi kurulmuş olmalıdır. Kümeslerde havalandırmayı durdurarak sıcaklığı yükseltmek doğru bir davranış değildir. Soğuk mevsimlerde gereği kadar havalandırılmayan kümeslerde havanın nem oranı yükselir. Bu durum muhabbet kuşlarının solunum sırasında nefesleri ile dışarıya buhar şeklinde su çıkarmaları ile ilgilidir. İyi havalandırılmayan bir kümeste hamam havası denilen ortam oluşur, kümes altlığı ve talaşlar ıslanır ve buna bağlı sorunlar ortaya çıkar. Kümes havasında, amonyak, karbondioksit, karbonmonoksit ve benzeri zararlı gazların oranı artar, oksijen oranı azalır. Buda Coccidiosis ve necrotic enteritis hastalıklarını ortaya çıkartır. Problemlerinin kontrol altına alınamadığı durumlarda bozulan bağırsak ortamı altlık ıslanmasına neden olur. Ayrıca havalandırılmamış ortamda bulunan mamalar ekşime yapacaktır. Suluklarda bulunan suların arıtılmaması ve uzun süre değiştirilmemesi neticesindede iç parazit ve dış parazitlere konaklamak için bütün kuşlarınızı hedef haline getirecektir. Ayrıca bitmek bilmeyen farklı ve kaliteli ve renkli kuş temin etme arzumuz kümesimizin hacminle orantısız bir kuş sayısı oluşturmamıza sebep olmaktadır ve üremeleriyle beraber bu sayının ilk kuluçkalarında 2 katına çımasıyla kaçınılmaz olan problemler silsilesi ortaya çıkıyor. Sonuç olarak kümesinizde bir değil birden fazla hastalığa gerekli ortamı istemeyerekte olsa sağlamış bulunuyoruz. Şu sıralarda yoğun olan yavruların yuvadan atladıktan bir hafta 10 gün içerisinde kanat ve kuyruk dökülmesinin ana etkenkleri bu söylemiş olduğum problemlerden kaynaklanmaktadır. Bu problemlere yakalanmış olan arkadaşlarımızın öncelikle yapması gereken kuşların sağlığını düzelttikten sonra bulunduğu odanın m3 hacmine uygun olan sayıdan fazla olan kuşları ellerinden çıkartmalıdırlar. Tedavi sürecine geçecek olursak 1 ay ile 45 gün arasında bir süreyle üretimi tamamen durdurmamız ve bu süreçte kür tedavizi ve dezenfekte çalışmaları yapmamız gerekmektedir.

1. gün levamizol içerikli ilaç kullanın
2. gün levamizol içerikli ilaç kullanın
3. gün levamizol içerikli ilaç kullanın
4. gün vitamin verin
9. gün damızlıkların ve kanat ve kuyrukları dökülmeyen kuşların göğsüne bir damla kanatları dökülen kuşların ağzına bir damla ivermectin etken maddeli sıvı ilaç damlatın.
15. gün levamizol içerikli ilaç kullanın
16. gün levamizol içerikli ilaç kullanın
17. gün levamizol içerikli ilaç kullanın
18. gün vitamin verin
19. gün kanatları dökülen yavruların ağzına bir damla ivermectin etken maddeli sıvı ilaç damlatın
19. almer alfucid (ALMER KİMYA ) adlı ilaçla tüm bakteri virüsleri çıkardığı gaz ile yok edeceksiniz.
20. gün kuşları içeriye almadan önce Ardap Sprey ile son kez dış parazit için ilaçlayın ve sonra herhangi bir veterinden yada Alpay BİLİR ustamızın vermiş olduğu 1 aylık kürü uygulayacaksınız.
Sularımızda bulunan zararlı organizmaları yok etmesi için ve kuşlarda kuruma hastalığına sebep olan kursak mantarınıda yok eden klordioksiti ( BYKSPR KMYA - Havuz Kimyasallar, Yer ve Yzey Dezenfektanlar, me ve Kullanm Suyu Dezenfektanlar,klor dioksit ) içme sularında kullanmanızı mutlaka öneririm. Son olarakta bütün bu işlemleri yaptıktan sonra kümesimizde periyodik olarak Haftada 1 Ardap sprey sıkınız. 15 günde bir Biocan-a ile dezenfektan yapınız. 2 Ayda bir vilmectin ve içbakteri için levamizol içerikli bir ürün kullanın, 1-2 ve 7-8. aylarda üretimhanenizde 6 aylık kuşlarınızın bakım kürü uygulayın ayrıca üretimhanenizde mutlaka aspiratör kullanmayı eksik etmeyiniz. Tüm üretici arkadaşlarıma şimdiden geçmiş olsun diliyorum.
 
Allah razı olsun ustam sağ olun bu aralar okunması gerek dert yanan varsa :)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst