Son yıllarda insan depresyonuna büyük önem verilmektedir.Doktorlar ve bilim adamları kuşların bizim mutluluğumuzda sağlığımızda ve yaşam kalitemizde önemli bir rol oynadığını farketmeye başlamışlardır.Kuşlar metropollerde bizimle beraber evlerde yaşamaktadırlar.Kuşlar depresyona girmekle kalmaz aynı zamanda uzun süreli depresyon da kendine zarar verir ve bağışıklık sistemi çöker bu durum başka sorunlara yol açar.Kuşunuzun depresyona maruz kaldığından şüpheniyorsanız aşağıdaki olasılıkları gözden geçiriniz.
Depresyona işaret eden işaretler vardır .Kuşunuzun ortamı veya evcil hayvanınızla etkileşim düzeyiniz bir şeyleri değiştirmeniz gerektiğini işaret edebilir.izmir kuş veterineri
"İŞTAH KAYBI"
Papağan, kafesin dışında duruyor.
Kuşlarda depresyonun en büyük göstergesi iştah kaybıdır. Kuşların hızlı metabolizmaları olduğu için kuşunuzun yemeyi bırakması çok önemlidir.Kilo kaybı hızlı bir şekilde olabilir ve bu kuşa çok zararlı olabilir, bu nedenle, evcil hayvanınızın besin alımının iki gün boyunca değiştiğini fark ederseniz, konuyu araştırmak için ev kuşunuzu veteriner hekimine götürünüz.izmir muhabbet kuşundan anlayan veteriner
"SALDIRGANLIK"
Bir kuşun depresyondaki en büyük ve en kolay fark edilebilen işaretlerinden biri, kişiliğinin ani bir şekilde değişmesidir. Genellikle, özellikle papağanlarda, bu saldırganlık olarak kendini gösterir. Saldırganlık mevsimlik ve hormonal sebeplerle ilgili olabilirken, sürekli karakter dışına çıkma davranışı, kuşunuzun kronik olarak mutsuz olduğunun bir işareti olabilir. Sadece güvenli olması için, tıbbi olasılıkları ortadan kaldırmak için bir veteriner hekim tarafından araştırılan herhangi bir ani davranış değişikliğini belirtiniz.papağandan anlayan veteriner
"TÜY ÇEKME"
Bir kuş tüyünü çekmeye başladığında, hızla kronik ve yıkıcı bir soruna dönüşebilir. Kuştaki kel lekelerini fark etmeye başladıysanız, kuşunuzdaki veteriner hekimin kontrol etmesini sağlayın böylece hastalıkları giderebilirsiniz. Bir tıbbi sorun olmadığını öğrendikten sonra, kuşunuzun neden kopardığını saptamak gerekir.Birçok kuş can sıkıntısından tüyünü koparmaya yeterli sosyal etkileşime girmediklerinde başlar, bu nedenle her gün kuşunuzla daha fazla zaman ayırmalısınız.papağan veterineri,İzmir kuşlardan anlayan veteriner
"SESLENDİRME DEĞİŞİKLİĞİ"
Kuşunuzun ortalama bir günde yaptığı seslendirme sıklığını ve türünü çok iyi bilmelisiniz. Kuşunuzun yaptığı seslendirme düzeyinde veya türünde bir değişiklik fark ederseniz, o zaman evcil hayvanınızın depresyon geçirdiğinin bir işareti olabilir. Birçok kuş sıkıntıdan ya da hayal kırıklığından çığlık atmaya çalışır, bu nedenle kuşunuz normalden daha yüksek sesle çıkıyorsa, sıkıntı büyüktür.muhabbet kuşu kusma tedavisi,muhabbet kuşu ishal tedavisi,muhabbet kuşu tüy dökümü,muhabbet kuşu yumurtlayamama,muhabbet kuşu ayak kırıkları tedavi,muhabbet kuşu kanat kırığı tedavisi,muhabbet kuşu Mantar tedavisi muhabbet kuşu antibiyotik
"STRES ÇUBUKLARI"
Kuşunuzun stres altında olup olmadığını tüylerinde stres çubuklarının varlığıdır. Stres çubukları bir sağlık endişesi değil, kuşun genel mutluluğu ve yaşam kalitesi ile ilgili sorunları size ipucu verebilir. Kuşunuzda stres çubukları fark ederseniz, kuşunuzun diyetine, çevreye, oyun programına ve sizinle olan etkileşimlere iyi bir göz atın. Geliştirilebilecek alanları görürseniz, biraz adım atın..
Bütün bunların sonucunda etkisiz kalırsanız veteriner hekiminize baş vurunuz.
Kuş tüyünün doğru incelenmesi kuşlarda depresyon tedavisinde başarı şansını artırmaktadır.Depresyon tedavisinde başarıya ulaşmak için depresyonun neden olduğu rahatsızlıkların (Dahiliye)tedavisiyle beraber yapılmalıki depresyonu iyi tedavi edebilelim .Harici tüy dökümlerinde aşağıdaki işlemler yapılmaktadır.Kuşlarda tüy dökümü depresyonun ilk belirtilerindendir Kuşlarda çoğu zaman depresyon kökenli dahiliye rahatsızlıklar görülebilmektedir bu tür durumlarda tedavi kombine yapılmalıdır.
KUŞLARDA VETERİNER KLİNİK
DAVRANIŞ DEĞERLENDİRMESİ
-Davranış problemleri için anemnez alma
-Davranış problemlerinin klinik belirtileri
-Davranış değişimleri
-Evcil kuşlarda saldırganlık davranışı
-Hakimiyet saldırganlığı
-Korku ısırması
-Korku ısırması
-Belirli bir bölğeye saldırganlık.
-Tahkim edici saldırganlık
-Sıkıcı başkalarına zarar veren ses
-Abartılı korku
-Tüy yolma
SAGALTIM
-Kuşun fiziksel ve sosyal çevresini değiştirme.
-Kafes yeri,oyuncaklarının kullanılabilirliği ve temizlik
-Yeme teşvik edilmeli
-Banyo uygulaması artırılmalı
-Davranış problemlerini önleme
-Hastane odası muayne odasında stres ve korkunun azaltılması
-Sosyalizasyon
-Gelişme ve öğrenme(Ev turu-Renkli oyun-siz çalışırken ıslık,eğitim oyunu)
-Bağımsızlık ve güven
-Sahibiyle bağlantı kurma
Gerektiğinde aşağıdaki ilaç takviyeleri yapılır.
DAVRANIŞ BOZUKLUĞU FARMAKOLOJİSİ
-Clorpramine(tüy yolma,huzursuzluk,korku,bir şeyden korkma)
-Diezapam(Aşırıkorku)
-Diphenhydramine(kaşıntı,irritasyon)
-Fluoxetine((tüyyolma)
Haloperidol(kendiniyaralama)
Leuprolideasetat(Tüyyolma,saldırganlık-Medroksipregesterone asetat(tüy yolma ,saldırganlık,sıkyumurtlama) Nalrexone(tüyyolmakendini yaralama) phenobarbital(nöbet ile tüy yolma)Doxepin(tüy yolma,huzursuzluk,korku)
İlaçları dahiliyeye takviye olarak kullanılır.
DAVRANIŞ BOZUKLUĞU
TÜY YOLMANIN TANI YÖNTEMLERİ
Depresyonlu kuşlar kliniğimize geç gelmekte genelde kronik vakalardır.
-Klinik muayne
(SPESİFİK TANI)
-Deri ve tüylerin muaynesİ
(DERMATOLOJİK TESTLER)
-Deri kazıntısı-Sistemik hastalıkların derideki görünümü)
-Tüy pulpitisinin araştırılması.(tüylerdedistrofi,renk,zedelenme,kan tüyleri,tüy kaybı,folliküler kaybı,parazitler)incelenir.
-Tüy dibi uyuz
-pulpa sitolojisi uygulanır.
-Bakteriyolojik araştırma yapılır.
-Histopatoloji uygulanır.
-İntradermal test uygulanır.
(DERİ HASTALIKLARI)
-Yaralar
-Kabuklar ve hiperkeratosis
-Bakteriyel ve fungal enfeksiyonlar
-Deri parazitleri
-Kaşıntı
-Kendini yaralama
-Kanat derisinin yangısı,polyfolliculitis,Böcek hipersentivitesiPododermatitis,Amazon ayak nekeozu)
-Cipro virüs
-Polyomavirüs
-Frençmolt
-Anormal tüyler
Yönünden incelenir ve ilaçlarla tedavisi yapılır.
Günlük hayatımızda depresyon, anksiyete ve stresle baş edebilmek için profesyonel bir kuş gözlemcisi olmanız gerekmez..Bahçe kuşlarını izleyebilirsiniz..
Memur ,işçi vs pencerelerinden kuşları izleyerek streslerini çözebilirler; bu konuda yapılan bir çalışma, kuşları izleyen insanların daha az endişeli oldukları görüldükten sonra insanlara kuş izlemeleri önerildi..
Kuşları,çalıları ve ağaçları görebilmek ,insanlar için kırsal alanda olmasa bile akıl sağlıklarını korumada yardımcı olabilir.
Bedford, Luton ve Milton Keynes'teki alanlardan 270 kişiyi içeren bu çalışma, insanlarda depresyon, ankisiyete ve stresin daha düşük seviyelerinin oluşmasında ,öğleden sonra görülebilen kuş sayısıyla ilişkili olduğunu buldu. Hangi kuşu izlediklerinin önemi yoktu.
Araştırmayı yöneten Exeter Üniversitesi'nden Dr. Dr Daniel Cox şöyle diyor: "Bu çalışma, doğanın bazı temel bileşenlerinin zihinsel refahımızı sağladığını söyledi"
İngiliz Kuş Bilimi Güvenliği ve Queensland Üniversitesi'nden akademisyen olan araştırmacılar, alışkın olduklarından daha fazla işlerinde zaman geçirenlerin derin kaygı duyduklarını veya bunalımlı olduklarını keşfettiler.Bu nedenle insanların kuş izlemeleri önerildi.
Mahalle yoksunluğu, hane halkı geliri, yaş ve geniş bir yelpazedeki diğer sosyodemografik faktörlerin çeşitliliğini kontrol ettikten sonra bile, insanlarla kuşlar, çalılar ve ağaçlar arasındaki pozitif ilişki ve daha iyi bir zihinsel sağlık görülmüştür.
Dr Cox ekledi: "Evdeki kuşlar ve doğa insanlara sağlık veriyor", böylece şehirler daha sağlıklı, daha yaşanacak daha mutlu yerler haline geliyor".
Araştırma, Bioscience dergisinde yayınlandı.
Ali Tolgay Aytar
Avian veterinian
İzmir kuş Hastanesi
02323881764
www.veterinerizmir.com