Mama Hk. Bilgilendirme (Sakuram)

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Sakuram
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sakuram

Onursal Üye
Muhabbet Kuşu Üreticisi
Katılım
29 Kas 2016
Mesajlar
1,939
Tepkime puanı
647
Merhabalar, öncelikle mamanın yapımı hakkında çok fazla soru alıyorum ; gerek özelden ve gerekse konulardan.

Herkesin mama yapma şekli ve kuşlarını besleme şekli farklıdır, kimi 2 gün arayla verir kimi benim gibi her gün. Mühim olan oranını tutturmaktadır.

Kelepçeli mama kabı dediğimiz mama kabını kullanıyorum, çiftlerimin kafeslerinde 2 adet bulunduruyorum: Bir erkek, bir dişi için. Günlük olarak mama kabına, mamadan bir tatlı kaşığı ekliyorum, yaptığım mamayı buz dolabında saklıyorum ama çok yapmıyorum mama uzun süre beklemesin diye ki içinde yumurta olduğu için beklerse kursak mantarına vb hastalıklara yol açabilir. Mamayı günlük olarak bu ölçüde tazelemeyi seviyorum ki kuşlarım olabildiğince taze yesinler istiyorum. Yumurtalar çıktığı zaman zaten mamanın içindeki havucu ve tarçını kesiyorum, bu dönemde eğer kızışmalarında etki sağlarsam yavrulara bakmayabilirler, bu dönemde de arada elma veriyorum.

Yapmış olduğum mamanın hazırlanışı:

Bebe bisküvisi toz halinde(rondodan yahut rendeden geçirip)
Yarım havuç(rondadan yahut rendeden geçirip)
Hero baby toz mama(bim de dahi satılıyor)
İrmik
Galeta unu
Mor haşhaş(az)
1 haşlanmış yumurta, kabuğu da dahil(rondadan yahut rendeden geçirip)
Kalamar kemiği toz halinde(kafesine direk asınca yiyorsa kuşlarımız sıkıntı yok ama yemiyorsa ki alışır bir süre sonra ama, mamasına rondadan geçirip yahut rendeleyip eklenebilir)
Tarçın(fazladan kızıştırma etkilidir ben üretim amaçlı kullanıyorum)
Pirinç unu

Yine mamaya sevdiği şeylerden zararsız olacak şekilde ekleme yapabilirsiniz, ben yapıyorum. Kırk yılda bir nijer eklediğim de oluyor ama ben nijerin sürekli kullanılmasını pek tasvip etmiyorum. Fazlası zarar olabiliyor. Mamanın içeriğindeki ölçüleri kuşlarınızın çokluğuna göre ayarlayabilrsiniz, ben o şekilde yapıyorum. Arada mama vermediğim de oluyor, çünkü ben günlük uyguluyorum.

Buzdolabında saklayacağınız mama hava almayan bir kapta olsun yani ağzı kapalı olsun, yoksa bakterilere ortam hazırlarsınız buzdolabında saklama amacımız fayda etmez ki "Mamayı çok yapayım, uzun süre gitsin, uğraşmayayım" diye de buzdolabında 3-4 günden fazla tutmayın, ben şu an 20'den fazla kuşa sahip olmama rağmen mamayı en fazla 3 gün barındırıyorum çünkü bitiyor, sonraki gün yeniden yapıyorum. Kuşlarınızın sayısına ve tüketme ölçüsüne göre yapın lütfen.

Aldığımız hazır vitaminler yerine sürekli her gün vermekte zarar görmediğim yem takviyesi ekliyorum sularına, veterinerden almış olduğum marka VİTALİS'tir. Şüphesiz tavsiye ederim. Tüylerin parlaklığı ve metobolizmaya çok büyük katkısı vardır, ishali önler, içinde bulunduğu E vitamini dolayısıyla üretimde yumurtalarımızın doluluk oranlarında büyük rolü vardır ve hakeza birçok artısı mevcuttur. Sürekli vitamin verilmesi kuşa zarardır(örneğin AVİSOL), fazla verilen vitaminden dolayı zengin hastalığı dediğimiz hastalığa neden olabilir. Arada bir suyu saf halde içsinler, tadını alsınlar diye de VİTALİS'i kesiyorum. Yine rada bir yine sularına elma sirkesi damlatıyorum, yahut doğal vitamin amaçlı sularına limon da sıkabiliyorum. Sirke sindirim sisteminde ve metobolizma da bulunan zararlı bakterilere etkilidir. Limon da C Vitamini içermektedir.

VİTALİS yerine piyasa da bulunan birçok yem takviyesi vardır istediğinizi edinelebilirsiniz, ben bunu seviyorum. Yahut alışkanlık diyebiliriz.

Kuşlarıma arada yine marketlerden temin ettiğim kuru mayadan 1 çay kaşığı kadar sularına ekleyip, özellikle yavrular olduğu zaman, probiyotik de verebiliyorum. Bazılarımız Diazym diye de bilir.

Bu dediklerim uzun belki, ama zor değildir. Çok kolay bir şekilde halledilir. Faydalı olması dileğimle, küçük canlarımızla birlikte hepimize iyi forumlar diliyorum.
 
Son düzenleme:
Ek: Rondo ile yapacaklar için:

Tarifi uygularken sıraya da dikkat edin, nem oranında dengeyi daha kolay sağlarsınız. Önce yumurtayı ve havucu rondodan geçirin sırayla. Rondadon geçirdiklerinizi bir kaba boşaltın. Rondonun içinde yapışan kalıntı yumurta ve havuç tanelerini; arkasından bebe biskivüsini rondodan geçirerek daha iyi toplarsınız. Sonra hepsini aynı kaba alın, karıştırın. Yumurtayı sıcakken yapmayı tutturabilirseniz kuşlarımız için ılık bir mama oluyor ilk yaptığımızda, daha bir seviyorlar. Ben artık mama konusunda pratik kazandığım için sıcakken de yapabiliyorum, yoksa tutturamadığınızda topaklanma görürsünüz. Ayrıca mamanın kıvamı çok kuru da olmasın, nemli olsun. Diğer malzemeleri eklerken ona göre oran tutturun, bunu zamanla daha iyi ayarlarsınız zaten. Genelde topaklanma gibi nedenlerden dolayı, yumurtanın soğumasını bekleyenler mevcuttur. Sizlerde soğutup yapabilirsiniz.

Unutmayın, kuşlarımız mama yemiyor yahut sevmiyor diye bir şey yoktur. Bu bizim hatamızdır, mamanın kıvamına dikkat edelim.
 
Son düzenleme:
Kıvamı bu şekilde olacaktır arkadaşlar.
Kusura bakmayın resim eklemeyi unutmuşum. Dolayısı ile konunun tekrar görülebilirlik açısını yükseltmek için yeni mesaj atıyorum.



Ekli dosyayı görüntüle 17642
 
Son düzenleme:
galeta unu aldım içeriğine baktım süt tozu falan yazıyordu vermedim
 
galeta unu aldım içeriğine baktım süt tozu falan yazıyordu vermedim
Galeta ununda sıkıntı yaşanmaz, aksinedir. İçindeki dediğiniz oran kuşlarımıza zarar vermez. Ben 7 aydır bu mamayı uyguluyorum, olsaydı benim kuşlarım telef olmuştu çoktan. Bu mamayı uygulayan arkadaşlarımdan ise gayet olumlu dönüşler alıyorum. Mama yemediği söylenen bir kuşa bu mamadan gönderdiğimde, dipçik gibi yediği haberini aldım. Kıvamına da dikkat edin. Ancak isterseniz yine mısır unu da kullanılabilir. Onun dışında zaten çoğu toz mamalarda da bu oran bulunur.Sıkıntı etmeden kullanabilirsiniz, hayırlı sağlıklı beslemeler.
 
Bende ekliyordum bir çay kaşığı kadar kestim hocam kuş tüyde olduğu için sorun olur diye düşündüm
Sürekli eklemeyin nijeri zaten, bu tarifi uyguluyorsanız tabi. Çünkü tarifte günlük veriliyor mama.
 
Ben sadece yumurta bebe bisküvisi havuç ve irmik ekliyorum bu tarifi de yapıcam
Tarifi zengin tutmanız kuşlarınızın daha çok sevmesine neden olacağı gibi, onlar açısından daha zengin bir vitamin kaynağı olur. Yine dediğim gibi, sevdiikleri şeylerden ekleme de yapabilirsiniz.
 
Ben bu mama yapımından sonra mesleğimi değiştiriyorum. Gerçekten teşekkür ederim.

yeni mesleğim

depositphotos_160384074-stock-photo-clay-pot-on-a-potters.jpg
 
Ben bu mama yapımından sonra mesleğimi değiştiriyorum. Gerçekten teşekkür ederim.

yeni mesleğim

depositphotos_160384074-stock-photo-clay-pot-on-a-potters.jpg
Bu da güzel bir zanaattır bak hep istemişimdir yapmayı :) Halledeceğiz halledeceğiz, olacak arkadaşım.
 
Son düzenleme:
burada bahsettiğiniz mor haşhaş ile mavi haşhaş aynı mıdır acaba, mavi buldum aldım aynısı galiba diyip.
 
burada bahsettiğiniz mor haşhaş ile mavi haşhaş aynı mıdır acaba, mavi buldum aldım aynısı galiba diyip.
Aynı evet doğru almışsınız, mavi haşhaş ve mor haşhaş eş güdümler.
 
çok faydalı bir başlık, çoook teşekkürler...
 
Herkese iyi günler çalışma hayatından dolayı hergün taze mama yapmak zor oluyor bi şey sormak istiyorum kuru malzemeleri bir kaba hazırlayıp koysak sonra vericeğimiz zaman sadece yumurta ve havucu rendeleyip karıştırsak öyle versek olur mu acaba böyle yani mamanın kuru kısmı hep elimin altında olsa içine günlük olarak sadece yumurtası ile havucunu koysak kolaya kaçsak olurmu
 
Ben kuru hazır mama alıyorum. Yumurta ve sebze rendeleyerek veriyorum. Bence çok fazla allengirli olmasına gerek yok. Hepsi abartma. Kuş eş olduysa zaten yumurtlar. Yavru büyütüyorsa zaten her mamayı yer. Hazır mama alın bence. 1kilo 1çift kuşa çok uzun yeter nen diyeyim 3 ay si deyin 5 ay.

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Geri
Üst